Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Durván megdrágulhat a papír jövőre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nyolc éves csúcsot dönthet meg a papír nagykereskedelmi ára jövőre, amely a nyomtatott sajtóra, marketingre, háztartási termékekre és a csomagolóiparra is hatással lehet – számolt be róla a mai Népszava.

A lap cikke szerint idén 5-7 százalékkal emelkedtek az árak, amit még az év végéig ugyanekkora drágulás követhet, majd jövőre ismét 5-8 százalékos árnövekedésre lehet számítani. Hozzáteszik: szakmai körökből származó forrásaikat az sem lepné meg, ha ez a folyamat még egészen 2-3 évig eltartana.

Bár néhány területen – csomagolóipar a műanyag zacskók miatt, vagy marketing a szórólapok reneszánszát kihasználva – mutatkozott némi növekedés, nem túl nyereséges papírt gyártani az utóbbi időben. Az újságnyomó papírok iránit kereslet 4-5 százalékkal csökken évente, az elmúlt években gyártósorokat zártak be és leállították az új üzemek létesítését. Most azonban a kereslet olyannyira megnőtt, hogy valószínűleg az áremelés sem vágja vissza.

Alig olvasunk országos napilapot

A héten jelent meg a Mérték Médiaelemző Műhely kutatásának eredménye, amelyben 1200 személyes lekérdezésen alapuló, országosan reprezentatív kutatásban vizsgálták a magyarok médiafogyasztását.

Ebben a nyomtatott lapokkal kapcsolatban elég karcsú számok olvashatók: az összes országos napilapot kevesebb, mint egy százalék olvassa legalább hetente – persze ehhez hozzájárult a Népszabadság és a Magyar Nemzet megszűnése, bár előtte is csak egy lehelletnyivel volt erősebb a mezőny.

A szinte egészében kormánykézben lévő bulvár- és teljes egészében leuralt helyi lapok mutatnak nagyobb eléréseket. Itt 4-7 és 19 százalék mondta, hogy legalább hetente olvassa ezeket a lapokat.

Magyarországon egyébként leginkább skandináv importból állítanak elő újságpapírt, amelyet általánosságban gyakran készítenek újrahasznosított papírból. Idehaza jó is a visszagyűjtési arány, ám Kína elszívja a hulladékpapírt, ezért abból világszerte hiány van – teszik hozzá. A helyzet pikantériája, hogy a napilap éppen pár napja jelentette be, hogy árat kényszerül emelni a növekvő előállítási költségek miatt.

(via Népszava)