Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Wikileaks alapítójánál járt Trump tanácsadója, mielőtt az kitette a demokraták meghekkelt emailjeit az oldalra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Julian Assange-nál, a Wikileaks alapítójánál tett látogatást Paul Manafort, Donald Trump elnökjelölt kampánytanácsadója 2016 márciusában, mindössze néhány hónappal azelőtt, hogy a Wikileaks nyilvánosságra hozta volna a Demokrata Párt központi szervének a Nemzeti Kongresszusnak (DNC) a meghekkelt emailjeit. Ezt tette most közzé a londoni Guardian, saját tényfeltárásával egybekötve.

A most napvilágot látott információk szerint a még mindig Ecuador londoni követségén, kényszerű száműzetésben élő Assange és a korábban az oroszpárti, a 2014-es Majdan-felkelés során elzavart ukrán elnöknek, Viktor Janukovicsnak is dolgozó Manafort azelőtt 2013-ban és 2015-ben is kapcsolatba léptek egymással. 2016-ban pedig a Wikileaks emailek ezreit közölte és tette kereshetővé oldalán, amelyeket – mint azóta bebizonyosodott, az orosz katonai hírszerzés ügynökei törtek fel és loptak el a DNC levelezését.

Azt pontosan máig sem lehet tudni, hogy a levelezésbe az oroszok bármiféleképpen belenyúltak volna, de az – éppen Hillary Rodham Clinton és Donald J. Trump elnökválasztási küzdelmének kellős közepén – azt bizonyította hogy a Clinton-klán és szövetségese, Debby Wassermann-Schultz akkori DNC elnök összedolgoztak, hogy hátrányos helyzetbe hozzák Clinton korábbi, baloldali kihívóját, Bernie Sanderst és támogatóit a Demokrata Párton belüli versenyben.

A Guardian „magasrangú, névtelenséget kérő forrásokra” hivatkozva közli az ecuadori titkosszolgálat belépési adatait a követségre, ezek között szerepel egy „Paul Manaford”-ról szóló bejegyzés, majd a további Assange-vendégekről annyi, hogy „oroszok.” Korábban azt is közzétették, hogy Julian Assange többször fogadta Nigel Farage-t a brit UKIP szélsőjobboldali párt akkori vezetőjét, és a Brexit-kampány egyik fő arcát is.

Paul Manafort, aki Robet Muellernek a 2016-os amerikai választási kampányba való orosz beavatkozást vizsgáló bizottsága előtti vallomása után előzetes letartóztatásba helyeztek, most tagadta a vádakat. Magyar idő szerint ma éjjel azonban Mueller nyilvánosságra hozta: Manafort megszegte a vele kötött vádalkut, mivel „számos alkalommal hazudott” az FBI-nak kihallgatása során.

Azt nem lehet még tudni, hogy Mueller különleges megbízott ezzel Manafort Assange-nál tett londoni látogatásaira célzott-e, vagy esetleg valami másra.