Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varufákisz Németországban listavezető az EP-választáson

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már korábban voltak találgatások azzal kapcsolatban, hogy az egykori görög, szirizás pénzügyminiszter, a megszorítások elleni politikájáról ismert Jánisz Varufákisz baloldali politikus lehet a többek között általa életre hívott progresszív európai mozgalom listavezetője a következő EP-választáson.

Varufákisz 2016 februárjában indította útjára A Demokrácia Európában Mozgalom 2025 (DiEM25) névre hallgató kezdeményezését, melynek célja az Európai Unió reformja a több demokrácia és a több igazságosság jegyében. A DiEM25 kiáltványát magyarul elsőként a Mérce közölte.

Már az induláskor megfogalmazódott az az ötlet, hogy a DiEM a nemzetállami határvonalakon átívelő, páneurópai mozgalomként induljon el a 2019-es EP-választásokon.

Görögországban Varufákisz saját alapítású pártja, a MeRA25 fog az Európai tavasz névre keresztelt választási platformon indulni. Dániában a DiEM25 a baloldali-zöld Alternivet párt mögé áll be, Franciaországban pedig a volt elnökjelölt, Benoît Hamon demokratikus szocialista Génération nevű mozgalmával működnek együtt.

Németországban külön listát állítanak, amelynek lesz esélye mandátumot szerezni, hiszen az országban az EP-választásokon nincsen bejutási küszöb. Ennek a listának az élére választották meg vasárnap Varufákiszt. A listavezetői megválasztása utáni sajtótájékoztatón a volt görög pénzügyminiszter elmondta, örömmel fogadja el a jelölést, hiszen az egy újfajta, határokon átívelő politizálást jelenít meg, amelyre nagy szüksége van Európának.

„Hívok mindenkit, csatlakozzon ehhez az európai és német demokráciáért folytatott páneurópai küzdelemhez, amely a jólét és az autentikus demokrácia feltétele” – nyilatkozta.

A politikus nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Bernie Sanders amerikai demokrata párti szenátorral közösen nemzetközi antifasiszta mozgalmat alapított.

A Vermont államban, november 30-án létrejövő szervezet célja Varufákisz szerint, hogy választ adjanak az olasz miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini, a német belügyminiszter Horst Seehofer, valamint Donald Trump korábbi Fehér Ház-i stratégiai tanácsadója, Steve Bannon fémjelezte kihívásra, vagyis az utóbbiak jobboldali szellemiségű tömörülésére a 2019-es Európai Parlamenti választások előtt.

(Mérce / Reuters)