Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindul az EP-választásokon Varufákisz páneurópai mozgalma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elindul a 2019-es májusi európai parlamenti választásokon az egykori szirizás pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz mozgalma, a DiEM25 – írja a német Die Tageszeitung cikkére hivatkozva az Azonnali.

(Forrás: Flickr / Chatham House)

Varufákisz 2016 februárjában indította útjára A Demokrácia Európában Mozgalom 2025 (DiEM25) névre hallgató kezdeményezését, melynek célja az Európai Unió reformja a több demokrácia és a több igazságosság jegyében. A DiEM25 kiáltványát magyarul elsőként a Mérce közölte.

Már az induláskor megfogalmazódott az az ötlet, hogy a nemzetállami határvonalakon átívelő, páneurópai mozgalomként induljon a DiEM a 2019-es EP-választásokon.

Az Azonnali beszámolója szerint még nem világos, hogy a 70 ezer tagot számláló mozgalom minden tagállamban a rajtvonalhoz áll-e, egyelőre azokra az országokra koncentrálnak, ahol jelenleg is rendelkeznek valamilyen tevékenységgel vagy beágyazottsággal.

A DiEM25 németországi szárnyának vezetője a német lapnak elmondta, semmiféle egyénieskedés nem lesz a választási kampányban az egyes tagállamokban induló Európai tavasz-pártlisták részéről, a központból koordinálnak minden egyes kampányaktivitást.

Amiben viszont lesz különbség, az az indulás módja. Görögországban például Varufákisz saját alapítású pártja, a MeRA25 fog az Európai tavasz névre keresztelt választási platformon indulni. Dániában a DiEM25 a baloldali-zöld Alternivet párt mögé áll be, Franciaországban pedig a volt elnökjelölt, Benoît Hamon demokratikus szocialista Génération nevű mozgalmával működnek együtt.

Németországban külön listát állítanak, amelynek lesz esélye mandátumot szerezni, hiszen az országban az EP-választásokon nincsen bejutási küszöb. Az is szóba került, hogy maga Varufákisz álljon a német lista élén. Varufákisz németországi ismertségéhez nagyban hozzájárult, hogy a görög válság idején, amely során az unió gyakorlatilag rákényszerítette a megszorítópolitika folytatására az újbaloldali Sziriza-kormányzatot, Varufákisz kemény összetűzésbe került Berlinnel, és Merkel akkori pénzügyminiszerével Wolfgang Schäublével.

Információink szerint a DiEM egyetlen magyar politikai szereplővel sem tervez együttműködést az EP-választásokon, így nagy eséllyel Magyarország kimarad ebből a páneurópai kezdeményezésből.

A Párbeszéd pártalapítványának, a Megújuló Magyarországért Alapítványnak a meghívására Varufákisz 2016 őszén egyébként Budapesten is járt, az alábbi interjút akkor készítettem vele: