Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sokan vittek élelmet a Kossuth téren táborozó diáktüntetőknek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogyan korábban már bejelentették, a tegnapi felsőoktatás tüntetés után a diákok egy csoportja letáborozott a Kossuth téren, ahol egészen december 1-ig maradnak. Ez az dátum ugyanis, ameddig a kormánynak alá kéne írnia azt a kétoldalú megállapodást, amely lehetővé tenné a Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését.

A tegnapi többezres tüntetéshez hasonlóan, az #OccupyKossuth egy hetes rendezvénysorozatának a célja szintén az, hogy rávegye a kormányt:

  1. Írja alá a CEU-szerződést;
  2. Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát;
  3. Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget.

Az Országgyűlés épülete elé felhúzott sátrakban a szervezők egész héten különféle programokkal, nyílt előadásokkal, zenei és kulturális rendezvényekkel várnak mindenkit az oktatás szabadságáért való kiállásra. A tervek szerint naponta több fórumra is sor kerül majd. A programokat az akció Facebook-eseményoldalán teszik közzé.

A Kossuth téren táborozóknak az első nap délelőttjén csak a hideggel és az esővel kellett megküzdeniük, az ellátmányozással ugyanis nem volt gond: sokan vittek ki élelmet és innivaló a Kossuth téri sátrakhoz. Vajda Zoltán, az valamikori Együtt politikusa, 16. kerületi önkormányzati képviselő saját Facebook oldalán számolt be arról, hogy a délelőtt folyamán szendvicseket és forró kávét vitt a tiltakozás szervezőinek.

Nem a politikus volt azonban az egyetlen. A helyszínen jártakor tudósítunk is arról számolt be, hogy rengeteg támogató civil vitt ennivalót a Kossuth térre az ott tartózkodó egy tucatnyi szervezőnek. Úgyhogy ha valaki csatlakozna az akcióhoz, akkor a nagylelkű szimpatizánsoknak hála a hideg időben (is) létfontosságú táplálkozás miatt nem kell aggódnia.

(Fotó: Mérce)

A tegnapi tüntetés előtt nyilatkozó külügyminiszter egyébként „hisztériakeltésnek” minősítette a tüntetést, és elmondta, a kormány álláspontja ezügyben változatlan: Magyarország jogállam, a törvény mindenkire és minden egyetemre, így a „Soros-egyetemre” is egyformán vonatkozik.

Az elmúlt hetekben rengeteg felsőoktatással kapcsolatos megmozdulásra került sor. A CEU maradásáért állt ki a Momentum és az LMP is, utóbbi pedig a fizetős felsőoktatás, és a Corvinus egyetem kvázi magánosítása ellen is tiltakozott. Az ELTE Társadalomtudományi Karának szervezésében, más karok és egyetemek bevonásával egynapos egyetemi sztrájkra is sor került, amelynek részvevői a felsőoktatás szabadsága, minősége és hozzáférhetősége mellett álltak ki, és tiltakoztak a CEU elüldözés, illetve a társadalmi nemek szakirány betiltása ellen is.

Kiemelt kép: Mérce