Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Reklámnak álcázott politikai plakáttal megy neki Botkának a Fidesz-közeli szegedi lap

Ez a cikk több mint 5 éves.

Első ránézésre fideszes plakátoknak nézné az ember azokat a hirdetőtáblákat, amelyek a napokban jelentek meg Szegeden. Aztán hamar feltűnik, hogy valójában „csak” egy újság, méghozzá a Fidesz-közeli Déli Szó reklámjairól van szó.

(Fotó: Tarnay Kristóf / Mérce)

A plakátokon, amelyeken a Déli Szó nemrégiben megjelent címlapja látható, Botka László szegedi polgármester áll öt börtönruhás ember között. A szereplők egyike Czeglédy Csaba, aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van költségvetési csalás gyanújával, és akinek ügyéről nem jelenthető ki minden kétséget kizárólag, hogy nem politikai indíttatású nyomozásról van szó.

De feltűnik még Szeged alpolgármestere, főjegyzője és a nemrégiben első fokon elítélt egykori Szeviép-vezér, akit a kormányzati média évek óta megpróbál rátolni a szegedi polgármesterre. A Szeviép nevű építőipari vállalattal szemben az alvállalkozóinak ki nem fizetése miatt indult eljárás, első fokon három volt vezetőt is letöltendő börtönre ítéltek, de a vád egyetlen pontban sem említett semmiféle politikai szálat, ahogy a bíró sem az ítélet indoklásában.

Czeglédyt szintén megpróbálta a kormánymédia összefüggésbe hozni a Botkával, még parlamenti határozatot is hozott a kormánypárti többség, amelyben már előre kimondják Czeglédy bűnösségét olyan állításokra alapozva, amelyeket a bíróság már helyreigazíttatott kormányközeli médiumokkal.

A plakát egyértelmű politikai funkciót tölt be, ha figyelembe vesszük, hogy a jövő őszi önkormányzati választásokra a Fidesz magasabb fokozatra kapcsolta a Botka László elleni támadásokat. A befolyásos kormányzati pozíciókból kikerült Lázár János az elmúlt hetekben többször is nekiment Botkának.

A kormánypárt legnagyobb problémája helyi források szerint az, hogy nem rendelkezik ütőképes káderállománnyal a csongrádi megyeszékhelyen, így nem meglepő, hogy minden eszközt, még egy újság reklámját is a Botka elleni támadásokra használ fel.

A plakát pikantériájához tartozik, hogy a Fidesz a tavaly megpróbálta teljesen betiltani, hogy kampányidőszakon kívül politikai plakátok jelenhessenek meg az utcán, ám kétharmad híján ez akkor végül nem sikerült.