Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem volt elég ijesztő, úgyhogy másnapra saját videóját is „kozmetikázta” az M1

Ez a cikk több mint 5 éves.

A közmédia egyes csatornájától már megszokhattuk, hogy sajátságos módon értelmezi a valóság fogalmát és attól sem riad vissza, hogy „kozmetikázza” kicsit azt, hogy jobban illeszkedjen a kormány és a Fidesz retorikájába. Ezt a gyakorlatot még díjazzák is, hiszen ősztől az a Papp Dániel lett az MTVA vezérigazgatója, akiről egy Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP-képviselő szavainak meghamisítása miatt a bíróság is kimondta: hírhamisító.

Az indexes Comment blog olvasója most kiszúrta, hogy az M1 most már saját anyagait is kozmetikázásnak veti alá, ha nem elég élesen migránsellenes annak tartalma.

„Az alábbi videó az M1 péntek és szombat esti híradójának egy-egy részletét tartalmazza, amelyben az alámondás szerint ugyanaz a menekült az egyik nap még nem szokott verekedni, a másik nap arról nyilatkozik, hogy a határőrökkel szoktak harcolni.

Felháborít a hazugság ténye és az amatőr módja” – írta az olvasó.

Ahogy a videóból jól látszik, a közmédia egyik napról a másikra meghamisította a bosnyák-horvát határnál megszólaltatott bangladesi férfi mondandóját. A pénteki riportban a férfi ugyanis arról számol be, hogy összecsapás történt a menekültek és a határőrök között, de ők, bangladesiek nem szoktak verekedni, csupán a pakisztániak és az afganisztániak.

Szombatra ebből a nyilatkozatból csupán ennyi maradt:

„A horvát határőrökkel szoktunk harcolni. Átakarunk jutni – mondja ezt a bangladesi migráns.”

Nem csupán a férfi szavait hamisították meg, de a szóhasználat is megváltozott: a pénteki „bevándorlóból” szombatra már nemes egyszerűséggel csak „migráns” lett.

A közmédia költségvetése évről évre növekszik, jövőre a tervek szerint 92,6 milliárd forintot kaphat a befizetett adóinkból – ezért cserébe azonban a tényszerű és elfogulatlan tájékoztatás törvényileg előírt követelményeinek, úgy látszik, nem sikerül megfelelni.