Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy menekültet fogadtunk be a Stop Soros életbe lépése óta, abból is 1 elítélt politikus

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kósa Lajos a minap a HírTV-ben áldott értetlenkedéssel jegyezte meg: ő kicsit abszurdnak tartja, hogy „folyik sok száz menedékkérelmi eljárás vagy oltalmi státusz iránti eljárás, és akkor egyet emeljünk ki, mert ez alapján bármelyiket ki lehetne emelni.”

Arról persze Kósa Lajos nem emlékezett meg, hogy az a bizonyos egy, ami oly nagy figyelmet kapott, azaz Nikola Gruevszki ügye leginkább azért emelkedik ki a többi közül, mert a volt macedón miniszterelnök (és Orbán Viktor nagy barátja, illetve a Stop Soros szellemi atyja) ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, miután kétéves börtönbüntetését nem kezdte meg, és meglehetősen gyanús körülmények között érkezhetett meg hazánkba.

Magyarán bizonyíthatóan bűnöző, ráadásul ki tudja, hogy lépett át a magyar határon. És lám – mégis megkapta hazánkban a menekültstátuszt.

Árnyalja a képet (és egyben Kósa szavait is) az a számadat, amelyet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő derített ki, és amelyről az Index számol be.

Szél úgy tudja: július elsejétől (ekkor lépett életbe a Stop Soros) és november 21-ig összesen 165 kérelem érkezett a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalba, ezek közül nyolc eljárást megszüntettek, 88-at elutasítottak, 65 pedig még folyamatban van.

És négy kérelmet bíráltak el pozitívan. És ebből egy Nikola Gruevszki.

A Szél által kikért adatok amellett, hogy megmutatják, az elmúlt közel 5 hónapban alig érkeztek menedékkérők hazánkba (miközben persze a kormánylapok folyamatosan riogatnak a migrációval, a Magyar Idők ma reggel is megörvendeztetett minket egy ilyen írással), lényegében megmutatják, hogy mi a tendencia: a menedékkérelmek felét már elutasították, ennek természetesen szigorú szabályai vannak – melyek ezek szerint volt macedón miniszterelnökökre nem vonatkoznak.

Ha egyébként a tavalyi statisztikákat nézzük, csak a tendencia végett: 2017-ben összesen 3.397 regisztrált menedékkérőből 106 kapott menekültstátuszt, 1.110 oltalmazottit, 75 pedig befogadottként maradhatott az országban. 2.880 kérelmet utasítottak el, 2.049 eljárást pedig megszüntettek.

Orbán Viktor tegnap a Kossuth Rádióban azt mondta:

„az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel.”

És ha erről a bizonyos szövetségesről kiderül, hogy hazájában az eddigiek mellett két újabb pontban is vádat emeltek ellene? Macedónia pedig kérni fogja a kiadatását Magyarországtól? Ráadásul sejthető, hogy nem is teljesen a bevett protokollnak megfelelően folyamodott menedékkérelemért?

Nos, akkor talán már Kósa Lajosnak is sejtenie kéne, hogy miért övezi kitüntetett figyelem az esetet…

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI