Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kamuzott az államtitkár, vagy Gruevszki valójában egy kísérő nélküli kiskorú?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Talán nem meglepő, hogy az Országgyűlésben ma (saccra legalábbis) többször mondták ki eddig Nikola Gruevszki nevét, mint Soros Györgyét.

A Parlamentben a napirend előtti felszólalásokat teljes mértékben a volt macedón miniszterelnök ügye uralta. Kezdésnek rögtön Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője tette fel a sokakat érdeklő kérdést:

a magyar kormány milyen szerepet játszott Gruevszki szökésében?

Válaszra Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára volt hivatott, aki elsőként megerősítette, hogy Gruevszki valóban nyújtott be menedékjogi kérelmet, csakhogy külképviseleten, az államtitkár válaszából pedig az már nem derült ki, hogy melyik országban. Orbán hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok nem segítették a volt miniszterelnököt kijutni Macedóniából, szökésében.

Az államtitkár kifejtette továbbá, hogy Gruevszkinek lehetősége van menedékjogi kérelmet benyújtani, és arra is, hogy beutazzon Magyarországra és meghallgassák, azt pedig, hogy ilyen elbánásban részesüljön, biztonsági okokból tették lehetővé.

Hozzátette: Gruevszki magyarországi menedékeljárását azért nem egy tranzitzónában folytatják le, mert különleges bánásmódot igénylő személynek minősül – méghozzá a kormány álláspontja szerint azért, mert tíz évig volt miniszterelnök.

Csakhogy – ahogy arra a Magyar Helsinki Bizottság rámutat – Gruevszki csak bizonyos esetben eshet bele ebbe a kategóriába.

Például akkor, ha

  • kísérő nélküli kiskorú,
  • várandós nő,
  • idős vagy fogyatékkal élő személy,
  • valamilyen (például fizikai, pszichikai, esetleg szexuális) erőszak áldozata,
  • kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő.

Arról, hogy Nikola Gruevszki bármelyik kategóriába beleesne, nincs tudomásunk. Azt viszont tudjuk, hogy hazájában elítélték, méghozzá korrupció miatt, börtönbüntetését azonban nem kezdte meg.

A Helsinki Bizottság így összegez:

„A törvény pontosan felsorolja, ki jogosult különleges bánásmódra: kísérő nélküli kiskorú, vagy olyan kiszolgáltatott személy – idős, fogyatékkal élő személy, várandós nő, kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, kínzásáldozat, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy -, akiről helyzetének egyedi értékelését követően megállapítható, hogy sajátos szükségletekkel rendelkezik.

Gruevszki ezek szerint gyerek, várandós nő, esetleg szexuális erőszak áldozata? Eddig erről nem is tudtunk. Vagy a kormány ködösít? Esetleg nem mond igazat? Lehetetlen.”

A Helsinki Facebook-posztja itt olvasható:

És miközben valójában továbbra sem tudjuk pontosan, hogy mikor, hogyan, kinek a segítségével érkezett hazánkba Nikola Gruevszki, és milyen elbírálásban részesül, miféle indokok alapján, a kormány számíthat még néhány kellemetlen kérdésre.

Hadházy Ákos ma reggel például az ATV-ben jelezte, hogy feljelentést tesz az ügyben ismeretlen tettes ellen, mert valaki biztosan segített a volt kormányfőnek átjutni a határon, illegális határátlépőket segíteni pedig bűncselekmény.

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI