Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Macedónia kérni fogja Magyarországtól, hogy vonja vissza a Gruevszki menedékjogáról szóló döntését

Ez a cikk több mint 5 éves.

Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől – jelentette be Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál csütörtöki beszámolója szerint.

Az igazságügyi tárca vezetője kiemelte: a kormány úgy döntött, kérelmezni fogja a menekültstátusz megadásának visszavonását, mert az hamis állításokon alapul, és ilyen esetben a magyar törvények lehetővé teszik annak visszavonását vagy semmissé tételét.

Renata Deszkoszka a macedón sajtónak a magyar törvények ismertetve elmondta, hogy azok értelmében, ha valaki menekültstátuszt kap, de nem kap állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt, akkor háromévente felül kell vizsgálni a menedékjogi kérelmét. Ez az azt jelenti – magyarázta a miniszter -, hogy ha Nikola Gruevszki nem kap magyar állampolgárságot, akkor az ő kérelmét is hivatalból felül kell vizsgálni háromévente. Rámutatott, hogy ha egyszerre adnak be menedékkérelmet és kiadatási kérelmet, akkor a menedékkérelem élvez elsőbbséget, és addig nem kezdődik meg a kiadatási folyamat, amíg nincs döntés a menedékjogról.

A macedón igazságügyi miniszter emlékeztetett: Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón börtönkörülményeket vagy az igazságügy lépéseit. „Nem ez az első alkalom, hogy valakinek a kiadatását kérjük, és reméljük, hogy nem lesz ez az első alkalom, amikor ezt visszautasítják” – fogalmazott Renata Deszkoszka. Úgay vélekedett: nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Múlt hét kedden derült ki, hogy Gruevszki, aki nem jelent meg a macedóniai börtönben, hogy büntetését megkezdje, Budapesten bujkál és itt kért politikai menedékjogot, amit egy hétre rá ehét kedden meg is kapott Magyarországtól. A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

Az Orbán és Gruevszki közti barátság sem újkeletű (egy időben még Arthur Finkelstein tanácsadón is osztoztak), ráadásul a hazánkat egy időben beterítő STOP SOROS kifejezés is Gruevszkihez köthető, ő hirdetett ugyanis elsőként hadjáratot a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek ellen hazájában.

Amit még érdemes megemlíteni a volt kormányfőről: a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan előszeretettel osztja meg a társadalmat, bélyegzi árulónak politikai riválisait, emellett Gruevszki és körei lehallgatták hozzávetőleg 20 ezer állampolgár, újságíró, aktivista, ellenzéki vezető, üzletember, illetve miniszter és más hivatalnok telefonjait.

Forrás: MTI/Mérce