Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem világszínvonalú” kérdezőket oktatott ki Lánczi András rektor a Corvinus hallgatói fórumán

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken tartottak hallgatói fórumot a Corvinus egyetemen a Hallgatói Önkormányzat szervezésében. A vezetés részéről a rendezvényen megjelent Lánczi András rektor és Pavlik Lívia kancellár, hogy a Corvinus hallgatóit az egyetem alapítványi kézbe kerülése által előidézett helyzetről tájékoztassák. A több száz diák részvételével zajlott eseményen egy hallgatói blog beszámolója szerint az egyetem vezetése lekezelő hngnemben és kioktatóan válaszolt a hallgatók ösztöndíjakkal és tandíjakkal kapcsolatos kérdéseire.

Mint ismeretes, a Corvinus egyetem 2019. júliustól magánegyetemként, alapítványi fenntartásban működik tovább. Az állam kihátrálását az egyetem a tandíjak mellett magán- valamint uniós források bevonásával kompenzálná. A kormány azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az átszervezett Corvinusra az új magyar felsőoktatás modelljeként tekintene.

A tervezet nyilvánosságra kerülése után számos kritika érte a tervezetet. Az állami ösztöndíjrendszer megszűnésével a szegényebb fiatalok egyébként is alig létező továbbtanulási lehetőségei csökkenhetnek tovább, a szakszervezetek pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az oktatók számára a privát munkahely jóval kevesebb védelmet fog biztosítani.

A hallgatói fórumra két nappal az után került sor, hogy az ELTE, a CEU és a Corvinus Egyetem oktatói és hallgatói közös sztrájknapot tartottak, amellyel néhány másik egyetem (PTE, BME) is szolidaritást vállalt. A sztrájknapon a Corvinus alapítványi kézbe helyezése mellett a társadalmi nemek szakok megszüntetése ellen, a tudomány szabadsága és az oktatási szabadság mellett álltak ki a hallgatók és az oktatók.

A csütörtöki fórumról készült hangfelvételt szemléző bereczki blog szerzője szerint a két nappal későbbi corvinusos fórumon hamar elfajult a vita, „durva sértegetések és éles szóváltások sorazata követte egymást”.

A hallgatók többek közt arról érdeklődtek, hogy az állami ösztöndíjak megszűnése és a „Corvinus-ösztöndíj” néven ígért ösztöndíj-program bevezetése után lesz-e lehetősége szegényebb hallgatóknak részt venni az egyetemi képzésben, „mi garantálja, hogy nem a gazdagok elit egyeteme lesz a Corvinus”. A hallgatói blog által közölt beszámoló tanúsága szerint Lánczi András rektor ezt a kérdést „provokatívnak” minősítette, és a kérdező hallgatót sértegetve, kioktató hangnemben utasította vissza a választ.

„Kérdező: Mi garantálja, hogy normális egyetemi képzés fog folyni, hogy nem gazdagok elit egyeteme lesz?
Lánczi: Most megvan elégedve vele – a képzéssel?
Kérdező: Nem ez volt kérdésem!
Lánczi: De ez volt, a kérdése!
Kérdező: Bocsánat, akkor rosszul tettem fel, arra vagyok kiváncsi, hogy mi fogja garantálni, hogy nem a gazdagok elit egyeteme lesz a Corvinus?
Lánczi: Ki a gazdag? Most úgy néz rám, mintha értelmetlen kérdést tennék fel, pedig nem az. Na most vagy vitaképes, vagy nem vitaképes, mert amit kérdést feltett az egy provokatív kérdés volt, ez teljesen rendben van, de akkor álljon bele!
Látja, akkor lesz egy hallgató, hogy is mondjam, világszínvonalhoz közelítő is, ha beleáll egy ilyen vitába, állítani én is tudok. Mondjak valamit én is a hallgatókról? Ne sértődjön meg…  Mi a garancia, mi lenne a garancia – teljesítménnyel lehet bejutni erre az egyetemre.
Második kérdező: Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ez a Corvinus ösztöndíj…
Első kérdező: Bocsánat tudna válaszolni a kérdésére? Ön még nem válaszolt a kérdésre.”

Lánczi – aki a blog szerzője szerint a kényelmetlen kérdések mögött politikai szándékot fedezett fel – azt is elmondta, úgy érti, a hallgató azt kérdezi, hogy „a szegény és tehetségetelen emberek miért nem kerülnek be?”

Pavlik Lívia kancellár elmondta, nem érti a hallgatók aggodalmát, szerinte pusztán arról van szó, hogy „az állami ösztöndíjas források helyett most nem a Magyar Államkincstártól fogjuk kapni azt az összeget, ami az ösztöndíjat elnyert hallgatók után jár, hanem egy akármilyen bankszámlaszámról az alapítvány!”

Az esetleges tandíjemelésre vonatkozó halgatói kérdésre viszont Pavlik kancellár azzal vágott vissza:

„A jövőheti lottószámokat nem szeretné hallani?”

A magyarnarancs.hu arról is beszámol, hogy a hallgatók hivatalos érdekképviselete, a HÖK jóval kollegiálisabb és jóhiszeműbb párbeszéd benyomását keltette beszámolójában, a vezetést jóval vitaképesebbnek mutatva a valóságosnál.

A rektor a HÖK beszámolója szerint megnyugtatta a hallgatóságot, hogy az egyetem ez után sem lesz profitorientált intézmény, és a jelenlegi státuszokat nem érinti majd a változás. Lánczi szerint a változtatásra a nemzetközi szintű érdemi előrelépés érdekében van szükség, ami „az új modellre történő áttérés nélkül elképzelhetetlen”. A modell célja lesz az egy oktatóra jutó hallgatók arányának javítása, a doktori és mesterképzés nagyobb hangsúlyt fog kapni, szerinte ezzel lehet javítani az intézmény minőségét.

A tudomány és az oktatás szabadságáért folytatott küzdelem következő lépcsőjére szombaton kerül sor: a hallgatók a Fővám térről terveznek a Kossuth térre vonulni, csütörtökre pedig a BTK-sok szerveztek fórumot.

(magyarnarancs.hu)

Címlapkép: Koszticsák Szilárd / MTI