Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Költségvetési eljárást indíthat az Európai Unió Tanácsa Olaszországgal szemben

„Fegyelmező akcióra számíthat” Olaszország, jelentette ki szerdán az Európai Bizottság egy jelentésben, melyben lesújtóan értékelte az ország jövő évi költségvetési tervezetét.

A jelentés felszólítja az Európai Unió Tanácsát, hogy engedélyezzen egy úgynevezett „rendkívüli hiány eljárás”-t (excessive deficit procedure, EDP), amelyet olyan tagországoknál szokás bevetni, melyek megszegik az Unió költségvetési hiányra és államadósságra vonatkozó szabályait.

Rómában a populista 5 Csillag mozgalom és a szélsőjobboldali Liga szokatlan kormánykoalíciója a választások idején egymásnak kifejezetten ellentmondó ígértekkel kampányolt. Ezek közül kerülne megvalósulásra a költségvetésben többek között kettő: az 5 Csillag által javasolt szegényeknek járó alapjövedelem, és a Liga által javasolt egykulcsos adó. A pártok szerint a költségvetés célja „a szegénység megszüntetése”.

Az Európai Bizottság októberben azután utasította vissza a tervezetet, hogy  világossá vált, annak értelmében a költségvetési hiány rekordmagas szintet, a GDP 2,4%-át ütné meg, jóval az EU által megengedett 0,8% felettit. Az EB elnöke, Pierre Moscovici szerint az EDP kezdeményezése „logikus és elkerülhetetlen következménye”annak, hogy az olasz kormány nem volt hajlandó felülvizsgálni a tervezetet.

Az eljárás ultimátumot adna Rómának: vagy a szabályok szerinti határokon belülre szorítják vissza a közkiadásokat, vagy az EB Olaszországot akár a GDP-jének 0,5%-ára, azaz körülbelül 9 milliárd euróra (közel 3000 milliárd forintra) is büntetheti.

Az Európai Unió Tanácsának most két hete van reagálni a Bizottság jelentésére. A tagországok pénzügyminiszterei várhatóan december 4-én, Brüsszelben a Tanács gazdasági és pénzügyi formációjának legközelebbi gyűlésén tárgyalnak az olasz költségvetésről.

Rómának továbbra is van ideje változtatni a tervezeten, az olasz országgyűlésnek pedig december 31-éig kell azt megszavaznia. Ha ez nem sikerül, az európai pénzügyminiszterek a legközelebbi találkozójukon, január 22-én kezdeményezhetik a rendkívüli eljárást.

Az Olaszországban több hónap kínlódás után tavasszal megvalósuló ellentmondásos kormánykoalícióról itt olvashatnak részletesebben.