Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Költségvetési eljárást indíthat az Európai Unió Tanácsa Olaszországgal szemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Fegyelmező akcióra számíthat” Olaszország, jelentette ki szerdán az Európai Bizottság egy jelentésben, melyben lesújtóan értékelte az ország jövő évi költségvetési tervezetét.

A jelentés felszólítja az Európai Unió Tanácsát, hogy engedélyezzen egy úgynevezett „rendkívüli hiány eljárás”-t (excessive deficit procedure, EDP), amelyet olyan tagországoknál szokás bevetni, melyek megszegik az Unió költségvetési hiányra és államadósságra vonatkozó szabályait.

Rómában a populista 5 Csillag mozgalom és a szélsőjobboldali Liga szokatlan kormánykoalíciója a választások idején egymásnak kifejezetten ellentmondó ígértekkel kampányolt. Ezek közül kerülne megvalósulásra a költségvetésben többek között kettő: az 5 Csillag által javasolt szegényeknek járó alapjövedelem, és a Liga által javasolt egykulcsos adó. A pártok szerint a költségvetés célja „a szegénység megszüntetése”.

Az Európai Bizottság októberben azután utasította vissza a tervezetet, hogy  világossá vált, annak értelmében a költségvetési hiány rekordmagas szintet, a GDP 2,4%-át ütné meg, jóval az EU által megengedett 0,8% felettit. Az EB elnöke, Pierre Moscovici szerint az EDP kezdeményezése „logikus és elkerülhetetlen következménye”annak, hogy az olasz kormány nem volt hajlandó felülvizsgálni a tervezetet.

Az eljárás ultimátumot adna Rómának: vagy a szabályok szerinti határokon belülre szorítják vissza a közkiadásokat, vagy az EB Olaszországot akár a GDP-jének 0,5%-ára, azaz körülbelül 9 milliárd euróra (közel 3000 milliárd forintra) is büntetheti.

Az Európai Unió Tanácsának most két hete van reagálni a Bizottság jelentésére. A tagországok pénzügyminiszterei várhatóan december 4-én, Brüsszelben a Tanács gazdasági és pénzügyi formációjának legközelebbi gyűlésén tárgyalnak az olasz költségvetésről.

Rómának továbbra is van ideje változtatni a tervezeten, az olasz országgyűlésnek pedig december 31-éig kell azt megszavaznia. Ha ez nem sikerül, az európai pénzügyminiszterek a legközelebbi találkozójukon, január 22-én kezdeményezhetik a rendkívüli eljárást.

Az Olaszországban több hónap kínlódás után tavasszal megvalósuló ellentmondásos kormánykoalícióról itt olvashatnak részletesebben.