Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szélsőjobb-populista duó közel van a kormányalakításhoz Olaszországban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két hónapnyi kínlódás után Olaszország közel került ahhoz, hogy végre új kormánya alakuljon. Miközben egyesek már új választásokra készültek, a köztársasági elnök pedig szakértői kormányt javasolt, a szélsőjobboldali Liga és a centrista populista 5 Csillag mozgalom közel került a megegyezéshez. Mint mondják, a koalíciós programban már nagyrészt megegyeztek, de miniszterelnököt még nem találtak.

A március 4-i választáson az olaszok 37%-a szavazott az elsősorban bevándorlásellenességgel kampányoló Ligának és a Forza Italia, Silvio Berlusconi pártjának szövetségére. Mögöttük az elitellenes, de álláspont formálásától a legtöbb kérdésben tartózkodó 5 Csillag mozgalom végzett 32%-kal. Az eddig kormányzó centrista baloldal, a Demokrata Párt és szövetségesei pedig nagy vereséget szenvedtek, mindössze 23 % szavazott rájuk.

Az eredmény azt is jelentette, hogy az olasz választók többsége olyan pártokra szavazott, amelyek azzal kampányoltak, hogy szakítanak a korábbi jobbközép és balközép kormányok centrista politikájával, bármit is jelentsen ez.

Noha a Liga és Berlusconi Forza Italiája szövetségben érték el a megdöbbentően jó eredményt, ami azonban a kormányalakításhoz kevés. Az 5 Csillag viszont csak a szövetség egyik felével, a Ligával hajlandó kormányozni, Berlusconiékkal nem. A csapdahelyzetet végül Berlusconi oldotta fel, amikor kijelentette, noha pártja nem szavazná meg az új kormányt, egy életképes 5 Csillag – Liga kormánykoalíció esetén szívesen vonul ellenzékbe, miközben pártja helyi szinten szövetségben maradna a Ligával.

Az 5 Csillag egy ideig a szociáldemokraták külső támogatásában reménykedett, a populistákkal való együttműködést azonban Matteo Renzi frakciója megfúrta, így más lehetőség nem maradt az 5 Csillagosok számára: a szélsőjobboldallal való megegyezésen keresztül vezethet az út a kormányrúdhoz.

A két pártvezető, Matteo Salvini és a pártot alapító humorista, Beppe Grillo helyét tavaly szeptemberben megöröklő Luigi di Maio a múlt héten ült tárgyalóasztalhoz. Az egyeztetések alatt a közvéleményt és a türelmetlen köztársasági elnököt azzal nyugtatták, hogy a pártok álláspontja közeledik a vitás kérdésekben, noha sajtóhírek szerint vasárnap estig nem sikerült mindenben megállapodni. Ami nem csoda, hiszen

olyan egymástól igen eltérő elemekkel kampányolt a két párt, mint az 5 Csillag által javasolt alapjövedelem, és a Liga által javasolt egykulcsos adó. Di Maio mindenesetre a vasárnap délutáni egyeztetések után azt nyilatkozta, nagyokat léptek előre a fenti kérdésekben, ahogyan a szintén ellentmondásos nyugdíjreform ügyében, és a bevándorlás szigorításának kérdésében is (ebben a kérdésben a Liga szélsőségesen bevándorlás-ellenes, az 5 Csillag álláspontja pedig igen gyakran változik).

A fentiekből az is következik, hogy ha a tárgyalóasztalnál sikerül is nyélbe ütni az egyezséget, a pártok aktivistái és támogatói körében nem biztos, hogy sikert fog aratni a deal. Az 5 Csillag egyik fontos bázisa például a nagyvárosi újbaloldali érzületű fiatalság, ők nehezen fogják lenyelni, ha pártjuk egykulcsos adót vezetne be kormányon. Márpedig a Liga ehhez eddig úgy tűnt, ragaszkodik.

Európa establishmentjét a két párt sikere az Európai Unióval, NATO-val, illetve az euróval kapcsolatos kijelentések töltötték el rémülettel, de a kampány során, illetve az elmúlt hónapokban mindkét párt álláspontja sokat enyhült. Ma már a szövetségekből való kilépések, illetve erről szóló népszavazások helyett inkább „bizonyos egyezségek újratárgyalásáról” beszélnek a populista pártvezetők.

A miniszterelnök személyéről azonban vasárnap estig nem tudtak megállapodni a pártvezetők, enélkül pedig nemigen tudnák a kotrmányzóképesség látszatát prezentálni Sergio Mattarella köztársági elnöknek.

Pedig Mattarella a múlt héten haladékot adott a két pártvezetőnek: arra kérte őket, hogy vasárnap estig jussanak megegyezésre, ellenkező esetben „semleges” kormány felállítására tesz kísérletet. A tárgyalásban lévő populista pártok elutasították az elnök javaslatát, mondván, az olaszok a változásra szavaztak, nem „semleges” technokratákra.

A pártelnökök vasárnap estig nem tudtak megegyezni, és bejelentették, hogy hétfőn lezárják a tárgyalásokat. Ha azonban nem sikerül megegyezni, és a két párt kitart amellett, hogy szakértői kormányt nem támogatnak, akkor új választások jöhetnek. Ebben az esetben pedig tovább bonyolítaná a helyzetet, hogy Silvio Berlusconi, az adócsalásért elítélt, és így állami tisztségektől eltiltott, de pártját a márciusi választáson a politikai térképre visszahelyező ex-kormányfő egy milánói bíróság pénteki döntésének értelmében újra indulhatna tisztségért.

(Guardian, La Repubblica / Címoldali kép: flickr)