Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zsidóellenes kijelentései miatt keveredett botrányba Orbán angol barátja

Ez a cikk több mint 5 éves.

Botrány keveredett abból, hogy Theresa May brit miniszterelnök a napokban lakhatási kormánybizottsága élére nevezte ki Sir Roger Scruton konzervatív politikafilozófust és regényírót. Scruton neve nem lehet ismeretlen a magyar jobboldalon: évek óta tart előadásokat és tesz sajtónyilatkozatokat, amelyekben Orbán Viktor és a Fidesz minden célját igyekszik támogatni.

Scruton többször volt a budapesti, amerikai és magyar jobboldali lobbisták által alapított és működtetett Danube Institute vendége, de más Fidesz-közeli intézetekben is rendszeresen tartott előadásokat 2012 óta.

A brit Munkáspárthoz, és tágabban az újbaloldalhoz köthető bloggerek egy ilyen budapesti, 2014-es beszédét találták meg most, amelyben Scruton úgy fogalmazott:

„A budapesti értelmiség számos tagja zsidó és így a >>Soros-birodalom<< körül kialakult, kiterjedt hálózat aktív tagja.”

Scruton Orbán Viktort európai példaképnek és „nagyszerű embernek” tartja, és általában azon kevés brit értelmiségi közé számít, akik még a Stop Soros tervvel is egyetértenek, és Orbánnal együtt az agg amerikai milliárdost tartják minden rossz, és az általuk elutasított migráció okozójának is.

De Sir Rogernek élesen elutasító a véleménye az Angliában dolgozó magyarokról is. 2016-ban a jobboldali Mandinernek azt nyilatkozta, hogy a magyarok a brit szigeteken

„elveszik az angolok munkáját, megváltoztatják a hagyományos közösségeiket. […] És elnézést, de ne tegyünk úgy, mintha a magyarok és a lengyelek megjelenése előtt a brit gazdaság életképtelen lett volna. Már akkor is Európa legerősebb gazdasága voltunk.”

De a magyar és lengyel bevándorlókhoz hasonlóan károsnak tartotta a muszlim közösségek jelenlétét is Angliában:

„Zárt ajtók mögött élnek és persze világra hoznak gyerekeket, nem is keveset, akik számára a közeg törvényes rendje semmit sem jelent. Ezekből a gyerekekből könnyedén válhat aztán terrorista.”

2015-ben, a „Hagyományos Britannia” nevű szélsőjobboldali szervezet által szervezett vacsorán Scruton Londonban például a színesbőrű és más országokból érkező brit állampolgárok „eredeti lakóhelyükre” való visszatelepítése mellett is kiállt, korábban pedig homofób kijelentéseket is tett.

Az ellenzéki Munkáspárt padsoraiból Scruton kinevezését több képviselő is felháborodással fogadta, főleg mivel éppen a konzervatívok vádolták a Munkáspárt vezetőjét, Jeremy Corbynt korábban azzal, zsidóellenes, ugyanis Izrael-ellenes vagy Izrale-kritikus személyiségek társaságában mutatkozott.

Most John Healey, Wes Streeting és Luciana Berger munkáspárti képviselők szembesítették a kormányt Scruton szavaival, a filozófus távozását követelve a bizottság éléről.

James Brokenshire miniszter azonban elutasította  vádakat, és megvédte Roger Scrutont:

„Sir Roger egy köztiszteletben álló filozófus, az esztétika terén szakértő, ezért neveztük ki megfelelő ellenőrzések után az épített környezettel foglalkozó kormánybizottságunk élére […] Sir Roger nagyon határozottan foglal állást néhány politikai kérdésben, de ez egy szabad ország, és a véleményszabadság ezt megengedi neki.”

A vádakra Scruton is reagált, közleményében azt írta, „mélységesen sérti” hogy iszlamofóbiával és zsidóellenességgel vádolják. „Éppen az ellenkezője igaz, és ha megvizsgálják eredeti környezetében, amit Budapestről mondtam, az is ezt fogja bizonyítani!” – állította Scruton, aki kiemelte, hogy 2017-ben lobbizott Orbánná azért, hogy a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem Budapesten maradhasson.

A Munkáspárt azonban kettős mércét emleget az ügyben és Scruton szemére veti, hogy a Nagy-Britanniában egyértelműen szélsőjobboldali és autoriter vezetőnek tartott Orbán Viktor barátja bármiféle pozíciót kaphat Theresa May kormányában.

Korábban a brit ellenzék azt is élesen elítélte, hogy a brit konzervatívok az Európai Parlamentben leszavazták Judith Sargentininek a magyar jogállam helyzetét kritizáló jelentését, amely azonban még így is az EP képviselők kétharmadának a szavazatával lett elfogadva.

(Daily Mirror, Guardian)

Címlapkép: Wikipédia