Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Twitteren kellett elhatárolódniuk Orbántól a Sargentini-jelentés ellen szavazó toryknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Privát üzenetekben intette a Downing Street a tory EP-képviselőket arra, hogy határolódjanak el Orbán Viktortól, miután éles kritikákat kaptak amiatt, hogy a Sargentini-jelentés elfogadása ellen voksoltak a szerdai plenáris ülésen.

A magyar kormány védelmében voksoló képviselőknek írt feddéseket a BuzzFeed News szivárogtatta ki. A politikusok azt az instrukciót kapták a kormánytól, hogy Twitter-bejegyzésekben határolódjanak el Orbán Viktortól és politikájától, valamint azzal a kikötéssel, hogy a továbbiakban ne fűzzenek kommentárt a témához.

A BuzzFeed News úgy értesült, hogy a tory EP-képviselőcsoport szavazás előtti értekezletén voltak olyan képviselők, akik aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy pártjuk nem határolódik el egyértelműen Orbántól. A portál képernyőképeket töltött fel olyan Whatsapp-csoportbeli üzenetekről, amelyek arról tanúskodtak, hogy egyenesen a miniszterelnöki hivatalból érkezett utasítás, és több képviselőt, köztük például Daniel Daltont arra szólítottak fel, hogy a Twitteren fejezzék ki, nem értenek egyet Orbán Viktor politikájával:

Üzenet a Downing Street 10. utasításáról. Forrás: BuzzfeedNews

 

Daniel Dalton pedig láthatóan engedelmeskedett is a felsőbb utasításnak:

„Nem álltunk be Orbán Viktor mögé azzal, hogy nemmel szavaztunk. A jelentés olyan területeket érint, amelyek felett Magyarországnak nemzeti hatáskörben kellene döntenie, ezekre pedig nem merészkedhet be az uniós jog. A hetes cikkely egy jogi eljárás, az EP viszont éppen Orbán pozícióját erősíti meg azzal, hogy politikai ügyet csinál belőle”

– szól Dalton kommünikéje.

A toryk arra hivatkoztak a szavazás után, hogy a Sargentini-jelentés megszavazása kontraproduktív lenne, és veszély precedenst állítana, valamint belpolitikai megerősítést adna Orbán Viktornak.

Azzal, hogy az Orbán kormányára irányuló szankciók megindítása ellen szavaztak, a Konzervatívok lettek az egyetlen kormányon lévő párt Nyugat-Európában, akik nem támogatták a Sargentini-jelentést.

A toryk ellenszavazatai dühös reakciókat váltottak ki az ellenzék, valamint egyesült királyságbeli zsidó és muszlim közösségek részéről is. A Brit Zsidók Képviselőinek Testületét elnöklő Marie van der Zyl szerint „aggasztó”, hogy a konzervatív párti EP-képviselők a magyar kormány védelmében nyilvánultak meg ahelyett, hogy hogy a jogállamiság védelmében szavaztak volna.

Harun Khan, a Brit Muszlim Tanács főtitkára úgy vélekedett: miközben aggodalomra ad okot a szélsőjobboldal európai felemelkedése, csalódást keltő, hogy a Konzervatív Párt EP-képviselői szélsőjobboldali pártok közé helyezték magukat Orbán támogatásával. Csak remélni lehet Khan szerint, hogy nem tekintik a toryk feláldozhatónak a muszlimok és más kisebbségek jogait, miközben támogatókat keresnek a Brexit utánra. Egyben köszönetet mondtak Nosheena Mobariknak, az egyetlen konzervatív EP-képviselőnek, aki támogatta az indítványt.

Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt elnöke szerint a toryk szégyent hoztak Nagy-Britanniára azzal, hogy egy kulcsfontosságú európai szavazásban Magyarország szélsőjobboldali kormányát támogatták. Szégyenletesnek tartja, hogy Theresa May ezt a szőnyeg alá akarja söpörni, pedig szerinte a brit miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie, és magyarázatot adni arra, hogy miért szavazott így a párt.

(Buzzfeed.com)