Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Csak bűnöző kormány ad menedéket bűnözőknek” – reagált az ellenzék Gruevszki befogadására

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hazugságok közepette, a hazai és nemzetközi jogot is megsértve kaphatott menekültstátuszt Nikola Gruevszki, a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnök – többek között így kommentálták az ellenzéki pártok a Magyar Idők kedden közzétett értesülését, amelyet időközben maga az érintett is megerősített Facebook-oldalán.

A Párbeszéd kedd délutáni sajtótájékoztatóján Szabó Tímea úgy fogalmazott: azzal, hogy Gruevszkit menekültként ismerték el, nyilvánvalóvá vált, hogy „Orbán Viktor Magyarországot a politikai söpredék lerakóhelyévé tette”.

A párt szerint a hírekből valószínűsíthető az, hogy Gruevszki Pintér Sándor külön méltányossági engedélyével jutott be Magyarországra, amivel a menekülttörvényt megszegte a mind a belügyminiszter, mind a bevándorlásügyi és állampolgársági hivatal, ugyanis az kimondja – ahogyan arról a minap Orbán Balázs parlamenti felszólalása nyomán mi is írtunk –, hogy méltányosság csak abban az esetben adható, ha kísérő nélküli kiskorú, esetleg várandós nő érkezik a határhoz ,esetleg szexuális erőszak áldozata lett az illető.

„Tehát olyan nehéz sorsú emberek eseteiben szokták alkalmazni ezt a méltányosságot, akiknek a körébe egészen biztosan nem eshet bele a volt macedón miniszterelnök” – mondta Szabó Tímea.

A magyar kormány pedig azért szegte meg a magyar törvények mellett egyben az uniós jogszabályokat is a Párbeszéd szerint, mert az unió alapszerződése kimondja azt – amit a magyar jogszabályok is átvettek már –, hogy ha valaki különösen súlyos bűncselekményt követett el  –mint amilyen a Gruevszki által elkövetett korrupciós bűncselekmény is – hazája területén, akkor nem adható számára menedékjog.

A Párbeszéd felteszi a kérdést Orbán Viktornak, hogy mire volt jó a menekülttörvény, és általánosságban a bevándorlással kapcsolatos törvények szigorítása. A párt emellett nem csak a magyar miniszterelnöknek üzent: a macedón kormány irányába azt közölték, hogy ezt Orbán Viktorék nem a mgyar emberek nevében és jóváhagyásával követték el, és „sajnálják” azt, hogy Magyarország egy elítélt bűnözőnek menedékjogot adott. Végül Szabó Tímea elmondta, pártja meg fogja vizsgálni, milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy Gruevszki ne maradhasson Magyarországon.

Az MSZP közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaznak, „Holló, hollónak nem vájja ki a szemét”. A szocialisták szerint a Fidesz bebizonyította ország-világ előtt, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely baltás gyilkosokat képes szabadon engedni, a börtön elől menekülő elítélt bűnözőket pedig képes menekültként befogadni és védelmezni.

A Demokratikus Koalíció világméretű botránynak nevezte azt a hírt, hogy menekültstátuszt kapott Magyarországon a volt macedón miniszterelnök. Rónai Sándor, a párt szóvivője azt mondta az ugyancsak kedd délután tartott sajtótájékoztatón, hogy „csak és kizárólag bűnöző kormányok adnak bűnözőknek menekültstátuszt”. Hozzátette: ilyen eset egyetlen másik európai országban sem fordulhatott volna elő.


A magyar kormány ezzel a DK szerint azt üzeni a világ bűnözőinek és terroristáinak, hogy Magyarországon menedéket lelhetnek a törvények elől – jelentette ki a politikus. Úgy fogalmazott: „Európa első embercsempész kormánya” eközben azt is el akarja hitetni, hogy nem szegett meg egy sor magyar és nemzetközi törvényt. Az ügynek súlyos nemzetközi következményei várhatók – mondta Rónai Sándor. Az is eldőlt, hogy Orbán Viktornak is menekülnie kell majd, ha egyszer elveszíti a hatalmát, hacsak nem akar hosszú éveken keresztül börtönben sínylődni – jelentette ki a szóvivő.

Valaki hazudik Gruevszki ügyében – ezt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Mirkóczki Ádám mondta az Indexnek. Szerinte vagy a bizottság ülésén vagy Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője, nem mondott igazat vagy a Magyar Idők információi hamisak.

Mirkóczki szerint a bizottság mai ülésén Végh Zsuzsanna arról beszélt, hogy Gruevszki kérelmének elbírálása még nem zárult le és az egy hosszadalmas folyamat, sokáig tart majd. Mirkóczkit ezért is döbbentette meg, hogy lényegében egy órával azután, hogy a bizottsági ülés véget ért, a Magyar Idők már tényként írt arról, hogy az eljárás lezárult.

A jobbikos bizottsági elnök szerint tehát egyértelmű, hogy valaki megint hazudott az ügyben, ezért – mint azt egy friss sajtóközleményben tudatta – szerdára, azaz holnapra rendkívüli nemzetbiztonsági bizottsági ülést hívott össze.

A Belügyminisztérium mindeközben köti ez bet a karóhoz: mint az MTI-hez kora este eljutatott közleményükben „ellentmondást nem tűrően leszögezik”: „a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről. A tárca méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul. A Belügyminisztérium emlékeztet rá: a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartása érdekében nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és – az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével – más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják” – írják.

Az Azonnali megkérdezte a Gruevszki-ügyről a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, akik úgy reagáltak, hogy egyből cáfolták, közük lenne ahhoz, hogy az illető Magyarországra került. A kérdésre, hogy a párt szerint is Soros György buktatta-e meg Gruevszkit, úgy válaszoltak:

Igen, Soros György és Soros György, vagy Soros György, valamint Soros György, de Soros György, viszont Soros György.

A Kétfarkúak további kérdésre hozzátették azt is, Vlagyimir Putyint még jó lenne befogadni.

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán