Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd Szijjártó lemondását követeli a Gruevszki-ügy miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lemondását követeli a Párbeszéd Párt. A párt szóvivője, Barabás Richárd vasárnap a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a kormány nem tudni, miért „asszisztál” a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt, és nemzetközi elfogatóparancs alapján körözött volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki meneküléséhez.

Kedden derült ki, hogy Gruevszki, aki nem jelent meg a macedóniai börtönben, hogy büntetését megkezdje, Budapesten bujkál és itt kért politikai menedékjogot. A hírt először kormányzati szervek nem kommentálták, majd csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, és úgy kommentálta, ahhoz, hogy Gruevszki elhagyta Macedóniát, „semmi köze nem volt a magyar kormánynak”.

A két vezető közti barátság sem újkeletű (egy időben még Arthur Finkelstein tanácsadón is osztoztak), ráadásul a hazánkat egy időben beterítő STOP SOROS kifejezés is Gruevszkihez köthető, ő hirdetett ugyanis elsőként hadjáratot a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek ellen hazájában.

Azóta további részletek is kiderültek az ügyről, például az, hogy magyar diplomaták segítettek Gruevszkinek átjutni a határokon.

Barabás Richárd szóvivő a sajtótájékoztatón kijelentette:

„Szijjártó alkalmatlanná vált posztjára. Ha tudott a szöktetésről, akkor azért kell haladéktalanul lemondania, ha nem, akkor pedig azért.”

– illetve:

„Szijjártó Péter vagy nem tudta, mi zajlik a saját „apparátusában”, vagy megsértett számos nemzetközi és hazai törvényt, és hozzájárult egy elítélt bűnöző Magyarországra csempészéséhez.”

Az ügyben a Párbeszéd parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli.

Forrás: MTI; parbeszedmagyarorszagert.hu

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán