Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezetek: „Szakszerű, jogszerű és humánus létszámleépítést!”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Augusztus óta teljes bizonytalanságban tartotta a kormány a központi közigazgatás dolgozóit a belengetett létszámleépítéssel kapcsolatban. Pontos számot senki sem tudott, aztán október 29-én, 2 nappal a leépítés határideje előtt derült ki, hogy a központi közigazgatásból és háttérintézményeiből körülbelül 2500 alkalmazottat bocsátanak el.

A „közigazgatás modernizációja érdekében szükséges” leépítést végül sikerült pont annyira embertelenül lebonyolítani, mint amennyire embertelen volt két és fél hónapig bizonytalanságban tartani többezer embert.

A dolgozói szakszervezetek rengeteg javaslattal és még egy 50 ezer ember által kitöltött online konzultációval is próbálták meggyőzni a kormányt, hogy legalább tárgyaljon velük is a dolgoról, a párbeszéd többnyire egyoldalú maradt. Annak ellenére, hogy törvény írja elő a szakszervezetek bevonását a folyamatba, a kormány ezt nem tette meg. Október 31-én átadták a felmondóleveleket az érintett munkavállalóknak, akik közül többen teljesen kiborultak.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége ma közleményt adott ki álláspontjáról és a kormányhoz intézett követeléseiről a leépítéssel kapcsolatban.

„Álláspontunk szerint a modernizációra valóban szükség lenne, ami feladatcsökkenést, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést és jelentős hatáskör decentralizálást jelentene. Ezeket követően lehetne a létszámcsökkentést végrehajtani a tíz éve befagyasztott közszolgálati bérek 50 %-os emelésével összekötve.”

– írják.

A szakszervezetek továbbra is úgy gondolják, a szakszerű létszámcsökkentés előfeltétele, hogy az érintett dolgozókkal és szervezeti egységekkel közösen kell elemezni a jelenlegi helyzetet, és közösen kell megkeresni a megoldást is.

A nem éppen emberséges elbocsátással kapcsolatban azt írják,

„A felmentésre kijelölt dolgozóval a kellő időben, megfelelő körülmények között, emberséges légkörben lefolytatott beszélgetés nem hagyható el.”

A szakszervezetek szerint az elbocsátásokra adott két napos határidő nem felel meg a jogalkalmazás minimális követelményeinek.

Álláspontjuk szerint a humánus létszámleépítés a kormánytisztviselőknél (vagyis a kormány közvetlen munkatársainál) különös odafigyelést feltételez,

mivel a közalkalmazottaknak egy átlagos munkavállalónál 18 követelménynek kell megfelelniük, miközben a fizetésük a versenyszféra dolgozóihoz képest kevesebb.

Az állami alkalmazás ugyan alacsonyabb jövedelmet, de legalább nagyobb biztonságot, kiszámíthatóságot garantál a dolgozói számára – legalábbis eddig így volt.

„Ebből a két körülményből az alacsonyabb bér messzemenően teljesült az elmúlt években, a több ezer fős létszámcsökkentés viszont megingatta az állami alkalmazásba vetett hitet. Ennek súlyos következményei lehetnek a következő években. Az esélyegyenlőségi törvényben meghatározott elvárások betartására az állami szférában kiemelt figyelmet kell fordítani. Az elmúlt napokban meghozott kormányzati és munkáltatói intézkedések sok esetben nem feleltek meg a fent leírt minimális követelményeknek.”

– olvasható a szakszervezetek közleményében.

A elbocsátásokat követő hetekben az alaposabb döntés-előkészítés érdekében a következőket javasolják a szakszervezetek:

  • a felmentett kormánytisztviselők számára a Karrier Híd Programban (az elbocsátott közalkalmazottak számára nyújt segítséget a magánszektorban való elhelyezkedéshez – a szerk.) körülírt szolgáltatásokat maximális mértékben biztosítani kell, figyelembe véve az egyéni igényeket, körülményeket; senki ne legyen közülük munkanélküli; mindenki pozitívan élhesse meg az állami alkalmazás megszűnését
  • a minisztériumokban és a többi központi közigazgatási szervnél történjen meg az érdemi feladatátvilágítás, racionalizálás, bürokráciacsökkentés; a leépített álláshelyeken és az üres státuszokon lévő feladatokat arányosan kell szétosztani a megmaradt állomány között
  • a közszolgálati törvényben meghatározott érdekegyeztetési fórumok országos és munkahelyi szintű működtetésére fokozott figyelmet kell fordítani
  • a munkaadói szövetségek az elmúlt években gyakran követelték a közigazgatás létszámának csökkentését; a felmentett mintegy 3000 fő, jól képzett munkavállaló méltó munkához juttatásához most számítunk ezekre a szövetségekre!
  • a 2014-ben megkezdett közszolgálati életpálya kidolgozását fel kell gyorsítani, az 50%-os béremelésnek kiszámítható életpálya törvénnyel kell párosulnia.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Attila