Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szombathelyi megyéspüspök szerint a hajléktalan embereket nem üldözni, hanem támogatni kellene

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hajlék nélküli rászorulókhoz szeretettel és megértéssel kell fordulni – többek között erről beszélt Székely János szombathelyi megyéspüspök a helyi hírekkel foglalkozó Ugytudjuk.hu-nak. Székely már nyáron is elítélte a kormány azon kiszivárgott tervét, hogy az utcán élni kényszerülőket „életvitelszerű” közterületen tartózkodás miatt szankcionálja, vagy elítélje.

A püspök most megerősítette: szerinte a keresztény egyházak egyik fő feladata az elesettek segítése, ebben pedig semmiféle megfontolás nem gátolhatja meg a hívő embert. Székely a jelenlegi, szabadversenyes piacgazdaságot is kritikus szavakkal illette, a mélyszegénység kialakulásában játszott szerepe miatt:

„A Biblia arra tanít, hogy különleges, fokozott szeretet és odafigyelés illeti meg a társadalom legsebezhetőbb tagjait. Az Isten terve és álma a társadalom nem egy piramishoz hasonlít, ahol mindenki tör fel a csúcsra. A helyes társadalom alaptörvénye nem a szabad verseny. Az ember nem arra született, hogy önmagának gyűjtsön, hanem arra, hogy szeressen.” – mondta.

Kiemelte, természetesen egyáltalán nem jó az, ha valaki az utcán, avagy a főváros aluljáróiban kényszerül aludni és élni, de hozzátette, ez magának az elesett embernek a legrosszabb, ezért nyilvánvalóan változtatni kell ezen a helyzeten.

A püspök szerint a Biblia tanítása a kérdésben teljesen egyértelmű:

„Nagyon fontos azonban, hogy a sok helyen (főként Budapest egyes terein, aluljáróiban) kialakult helyzetet nagy odafigyeléssel, a minden embert megillető tisztelettel és reális kivezető utak felkínálásával oldja meg a magyar állam.

Lehetőséget és megfelelő eszközöket valamint időt kell adni a szociális munkásoknak, akik név szerint ismerik az utcán élőket, ismerik a sorsukat, a lehetőségeiket, egészségi állapotukat, hogy felajánlhassanak reális felemelkedési utakat, megoldásokat az utcán élő embertársainknak. Fontos megteremteni a megfelelő számú pszichiátriai férőhelyet is a kérdés megoldásához.”

Székely János szerint azonban mindez elsősorban nem rendészeti, hanem szociális kérdés.

Székely szerint a katolikus egyház nagyon fontos munkát végez abban, hogy megelőzze még több ember mélyszegénységbe, kilátástalanságba csúszását, és ebben a Máltai Szeretetszolgálat és más egyházi szervezetek munkája is nagyon fontos szerepet játszik. Felhívta azonban arra a figyelmet, hogy a szociálisan érzékeny fiatalok nevelése, képzése még talán ennél is fontosabb szempont, ugyanúgy ahogyan a megfelelően működő pszichiátriai kezelési rendszer is az lenne.

Címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs