Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, az Egyesült Királyság és az EU képviselői megállapodtak a Brexit feltételeiben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden az Európai Unió és az Egyesült Királyság képviselői megállapodtak a Brexit feltételeiben, több mint két évvel az után, hogy a szigetország népszavazáson megszavazta a kilépést az Unióból. A tervezetet először a brit kormány minisztereinek kell elfogadniuk, ami csak az első lépés a kilépés ratifikálásának hosszú folyamatában.

A megegyezést az EU nem erősítette meg hivatalosan, de a brit kormány  nyilatkozata szerint a kormánytagok holnap délután találkoznak, hogy megtárgyalják a megegyezés 400 oldalnyi tervezetét, és hogy döntsenek a következő lépésekről. A minisztereket Theresa May miniszterelnök személyes, négyszemközti találkozókra invitálta kedd estére.

Jennifer Rankin, a Guardian brüsszeli tudósítója szerint az EU-s tisztviselők hivatalosan még nem nevezik a tervezetet megállapodásnak, mivel ki akarják várni, hogyan reagálnak majd a kormánytagok. Tekintve, hogy a Brexit körüli tárgyalások milyen belharcot okoztak a kormányban (David Davis, a Brexit-ügyi miniszter, helyettese, Steve Baker és Boris Johnson külügyminiszter a nyáron le is mondtak pozícióikról, mivel nem értettek egyet a javaslatcsomaggal, amit a Konzervatív Párt kidolgozott a Brexitre), ez körültekintő hozzáállásnak tűnik.

A BBC tudósítója, Emma Vardy szerint a brit kormánykoalíció ír tagja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) még nem látta a dokumentumot, így azt nem lehet tudni, hogy mennyire ütközik a párt által szabott feltételekkel. A párt vezetője, Arlene Foster korábban kijelentette, hogy bármilyen olyan megállapodás, amely máshogy kezeli Észak-Írországot, mint az Egyesült Királyság többi részét, az a DUP számára elfogadhatatlan.

Az ír határkérdés a Brexit egyik legkényesebb kérdése, előfordulhat, hogy emiatt reagált úgy a megállapodás hírére az ír külügyminiszter, Simon Coveney szóvivője, hogy a „tárgyalások még folynak az EU és az Egyesült Királyság között és még nem zárultak le. A közvetítők még számos kérdéskört tárgyalnak.”

A kormánytagok szerdai megbeszélése mindenesetre sorsdöntő lehet mind a Brexit, mind Theresa May miniszterelnökségére és kormánya fennállására nézve.

Címlapkép: Theresa May / Twitter