Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brexit: továbbra sincs megállapodás az ír határvita miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Továbbra sem látszik előrelépés az Egyesült Királyság és az EU Brexitről folytatott tárgyalásain: a szerdai EU-csúcson nem kerül megvitatásra az Uniót elhagyni készülő országgal megkötni kívánt kereskedelmi egyezményről szóló nyilatkozat. A tervezett nyilatkozat elfogadása azután hiúsult meg, hogy a szigetország Brexit-ügyi minisztere, Dominic Raab nem volt hajlandó aláírni az ír-brit határról szóló megállapodást.

A 2016-os Brexit óta újból a felszínre kerültek az angol fennhatóságú Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti feszültségek. A problémát jelenleg a két régiót elválasztó határ kérdése adja: nem tisztázott, hogy megmarad-e a határ két oldalán élők számára a lehetőség az ellenőrzés nélküli átkelésre, vagy bevezetik-e a határellenőrzést, miután az Egyesült Királyság 2019 márciusában elhagyja az Európai Uniót. Egy esetlegesen bevezetésre kerülő határellenőrzés ugyanis valószínűleg tovább szítaná azt az ellenségeskedést a protestáns észak-írek és a katolikus írek között, ami az 1970-es és 90-es évek között több fegyveres konfliktushoz és terrortámadáshoz vezetett. És látva, hogy a Brexit után az elszigeteltebbé váló országnak számos gazdasági nehézséggel kell majd megküzdenie, egyre többen gondolhatják majd úgy Észak-Írországban, hogy érdemes csatlakozni az eurózónában lévő Ír Köztársasághoz, ami Európa egyik legprosperálóbb térsége.

Az EU tervezete szerint Észak-Írországban nem vezetnének be határellenőrzést, ami ugyanakkor azt is jelentené, hogy a tartomány továbbra is a tagja maradna az eu-s vámuniónak és a közös piacnak. Ezt a tervezetet a londoni kormány határozottan elutasítja, mivel igazságtalan előnyökhöz juttatná Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi tartományával (Anglia, Wales, Skócia) szemben.

Az angol miniszterelnök, Theresa May, megpróbálta elérni, hogy az ország többi része is élvezhesse a vámunió és a közös piac nyújtotta előnyöket, de ez az elképzelése heves tiltakozást váltott ki az angol Konzervatív Párt Brexit-párti tagjaiban. És mivel nem látszik előrelépés az ügyben, jelenleg úgy tűnik, hogy az európai vezetők novemberre vagy decemberre szeretnének egy újabb, rendkívüli Brexit-ügyi csúcstalálkozót.

Ám ahogy arra többen felhívták a figyelmet, egy ilyen későre időzített megállapodás részleteit az angol parlament valószínűleg nem tudná a határidő előtt elfogadni. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a May vezette kormánynak nem csak az ellenzéki pártok tiltakozásával kell megküzdenie: pártján belül is sokan kritikusak azzal, ahogy a politikus a Brexit-tárgyalásokat kezeli.  És elképzelhető, hogy a születendő megállapodást szerintük túlságosan is az EU által előírt szabályozásokhoz kötné a szigetországot.

Az észak-ír helyzet pedig tovább bonyolítja az amúgy is problémás tárgyalásokat, mivel egy olyan konfliktust hoz felszínre, amit az Európai Unió biztosította szabad határátkelés és kereskedelem legalább időszakosan orvosolni látszott. És ha a kérdést nem sikerül rendezni azelőtt, hogy az Egyesült Királyság 2019 március 29-én elhagyná az európai közösséget, akkor a következményeket az angol kormánynak kell viselnie – az Unió segítsége nélkül.

(Forrás: The Guardian)