Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kirúgott segédápolóért és a megtámadott gyermekorvosért is kiálltak Márki-Zay Péterék Hódmezővásárhelyen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Körülbelül 300-400 hódmezővásárhelyi gyűlt ma este össze a Jókai utcán, Berényi Károly gyermekorvos rendelője előtt, hogy elítélje azt a matricázós- és sajtókampányt, amelyet az orvos ellen indítottak, minden bizonnyal azért mert markánsan kiállt Márki-Zay Péter független, ellenzéki polgármester mellett.

A demonstráción Berényin kívül jelen voltak és felszólaltak, többek között Szabó Margit, akinek Berényi a vádak ellen védelmező Facebook-kiírása futott be nagy karriert, Márki-Zay Péter polgármester. De mikrofonhoz lépett Pető Csaba, a helyi Kétfarkú Kutyapárt vezetője, és az állásából, a helyi Erzsébet kórházból emiatt elbocsátott beteghordó. Az ő esetéről a Mérce már írt is.

Kis Andrea alpolgármester először arra kérte a biciklilámpákkal, és magyar lobogóval egybegyűlteket, hogy bevezetésként József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét hallgassák meg, ezek után pedig Szabó Margit beszélt. Ő azt mondta, Berényi Károly megtámadása különösen aljas és rémisztő volt sok városlakó számára, hiszen szegényeket segítő alapítványán keresztül sokan ismerik, és a város rászorulóin is segíteni szokott. Mivel a helyi, fideszes média az online Vásárhely24.hu éppen Berényi háza és alapítványa körül terjesztett el álhíreket, Szabó kiemelte:

Lázár János batidai kastélyának árából 20-30 olyan ház jönne ki, mint a gyermekorvosé, így inkább ott kellene vizsgálódni.

Pető Csaba röviden felidézte elbocsátásának történetét, amelyből kiemelte, hogy Kallai Árpád főorvos azonnali hatállyal és különösebb magyarázat nélkül tette azt, kétséget kizáróan kutyapárti, ellenzéki tevékenysége miatt. Ráadásul olyan jogi formában, hogy 3 hónapig még csak nem is vállalhatott közalkalmazotti állást. Pető azt is ismét elmondta, hogy ő végül egy szegedi multinál kapott lehetőséget, de türelemre intette a vásárhelyieket azokkal a volt kollégáival szemben, akik még a kórházban dolgoznak.

Petőt követően Márki-Zay Péter lépett a mikrofonhoz, aki „a legsötétebb kommunista” idők gyakorlatához hasonlította, hogy két hónapja, és most is tüntetésen kell kifejezniük tiltakozásukat, amiért támogatóikat a városban Lázár János mellett állók vegzálják.

„Repülős Katika” és a többiek

Külön kiemelt a polgármestert két esetet: Lénárt Miklóst a helyi szociális otthon vezetőjét Márki szerint azért bocsátották el, mert pályázta a helyi Kapcsolat Központ vezetését, amelyet viszont Hegedűs Zoltán, Lázár János helyi embere Bálint Gabriellának szánt, és Berényi Károlyt, akit nemcsak újságcikkekben vádolt a helyi fideszes média csalással, de nemrégen autóján és rendelőjén is titkozatos matricák jelentek meg, amelyek arra szólították fel a doktort:

Fogd be a pofád! Ne szórólapozz!

Márki szerint mindez a „kleptokráciát” építő Orbán Viktor helyi embereinek a műve. Hozzátette, ugyan nem kell – Orbán barátainak Erdogannak és Putyinnak a rendszereihez hasonlóan – itt is börtöntől félni, de az állásába kerülhet bárkinek az, miféle politikai nézeteket vall.

Márki-Zay ezért bejelentette, meg kell nevezni helyben azokat, akik ilyen elbocsátásokban segédkeznek. Ezért ő, saját honlapon „Biszku Béla-díjat” is alapít a „NER vörös könyveként”, amelybe most három nevet delegált: a Petőt elbocsátó Kallai Árpád főorvosét, Bálint Gabrielláét és Havasi Katalinét, aki a Berényi támadó eredeti, körzeti orvosoknak szóló körlevelet írta.

Márki elmondta, Havasi nevével sem először találkoznak, hozzá kötődnek ugyanis a még a fideszes önkormányzat alatt neki kifizetett, drága müncheni repülőjegyek is, amelyek ügyét az új, ellenzéki vezetés hozta nyilvánosságra.

Mindezek mellett, az igencsak felpaprikázott tömeget Márki-Zay azzal nyugtatta le, hogy az ő oldaluk „nem lehet Biszku Béla”, és hogy mindenkinek jár a megbocsátás, „annak feltétele viszont a bűnbánat.”

Ezért felszólította a helyi fideszes vezetőket, és az említetteket is, gondolják meg magukat, és tanúsítsanak bűnbánatot, hiszen a kirúgottakkal együtt nekik is jogi, anyagi és erkölcsi támogatást nyújtanak a polgármester.

A felszólalók sorát Berényi Károly zárta, aki röviden úgy kommentálta a vele történteket

„Most én lettem a Soros!”

Leszögezte, a politikai nézetei miatt történt támadások nem törték meg, sőt, továbbra is szándékozik a városi gyermekek gyógyítása mellett Hódmezővásárhely szegényeit is segíteni, természetesen pártállástól függetlenül.

Megköszönte, hogy mindezt a városiak is a mellette való kiállással honorálták.