Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bejegyezték Márki-Zayék egyesületét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Azonnali vette észre, hogy november 8-án bejegyezték a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, Márki-Zay Péterék szervezetét, melynek deklarált célja hogy a jövőre esedékes önkormányzati választásokon mindenhol egy jelölt álljon ki a Fidesz jelöltjével szemben.

Márki-Zay és társai októberben jelentették be, hogy megalapítják egyesületüket, az alapításról szóló papírok aláírása után azt mondták,

szakmai segítséget nyújtanának a jelölteknek azzal a céllal, hogy a kormánypártnak mindenhol csak egy kihívója legyen.

A mozgalom alapító okirata szerint a szervezet célja

„a részvételi demokrácia erősítése, a helyi közéleti aktivitás előmozdítása, a magyar civil társadalom önszerveződésnek támogatása.”

A mozgalom székhelye Magyar György ügyvéd irodája lett, aki a bejegyzést intézte. Az Azonnali kérdésére elárulta,

„az egyesület a jövő hét végén fog egy komolyabb megbeszélést tartani, azt követően fog csak a nyilvánosság elé lépni a mozgalom.”

A hódmezővásárhelyi polgármester az elmúlt hónapokban sokszor kifejtette:

a cél az lenne, hogy végül mindenhol csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypárti jelölttel az önkormányzati választáson.

Sokan már az október 23-i nagy közös ellenzéki demonstráción arra vártak, hogy Márki-Zay bejelenti a koordinált jelöltállítást. Ekkor annyit mondott,

„a következő önkormányzati választásokon legyen minden város Hódmezővásárhely.”

A hódmezővásárhelyi polgármester meglepetésszerű győzelme után sokan ismét arra a meggyőződésre jutottak, hogy a Fideszt az ellenzék összefogással, minden körzetben egy jelölt állításával győzheti le.

A mozgalom koncepciója hasonló ahhoz, amit Gulyás Márton és társai próbáltak alkalmazni az országgyűlési választások előtt a Közös Ország Mozgalommal, azonban Márki-Zayék között vannak hivatásos politikusok is – többek között maga a hódmezővásárhelyi polgármester, valamint az LMP-ből távozott Hadházy Ákos.

via Azonnali
Címlapkép: Márki-Zay Péter a 2018. április 21-i tüntetésen / Mérce