Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyesületet alapított Márki-Zay: összefogást akar az önkormányzati választásokra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az atv.hu írta meg, hogy Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a híres Lázár-verő bejelentése szerint aláírták a papírokat, melyek azon egyesület létrehozásához szükségesek, aminek segítségével reményei szerint meg lehet verni a Fideszt az önkormányzati választásokon.

A recept a hódmezővásárhelyi sikerre épít, alapja hogy minden választókerületben egy ellenzéki jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. Az egyesület nem a pártok kikerülésével, hanem valamennyi ellenzéki párt és független politikusok együttműködésével szeretne eredményt elérni.

A koncepció szerint az önkormányzati választásra felkészülés alulról építkező folyamat, így a hódmezővásárhelyi polgármester egyesülete nem ezen dolgozna, hanem

szakmai segítséget nyújtanának a jelölteknek azzal a céllal, hogy a kormánypártnak mindenhol csak egy kihívója legyen.

Márki-Zayék tervéhez hasonlót a Fidesz 2010-es győzelme után szinte valamennyi választásnál láttunk, kezdve a hírhedt Együtt 2014 koncepcióval, minek eredményeképp még a többé-kevésbé fősodorbeli politikai erők sem voltak képesek az összefogásra, valamint bebizonyította, hogy a pártok külön-külön mérhető támogatottságát nem lehet egyszerűen összeadni, ha közösen indítanak egy jelöltet.

Hasonló koncepciót próbált megvalósítani az idei választásokon a Közös Ország Mozgalom is, amely szintén egyetlen ellenzéki jelöltet szeretett volna minden egyéni választókerületben. Ez végül nem jött össze.

Az ellenzéki pártok eddigi együttműködési hajlandóságát látva az egyesületre minden bizonnyal nehéz és rögös út vár,

aminek a végén egyáltalán nem biztos, hogy sikert fognak elérni, hisz országos pártokat és helyi szervezeteket, független jelölteket kell rábírniuk a megegyezésre az elkövetkezendő kevesebb, mint egy évben.