Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kárpótlást és bocsánatkérést követel a rokkantnyugdíjasoknak az MSZP és a Jobbik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pénteken a Mérce is írt arról, hogy az alkotmánybíróság (ab) – felülírva korábbi álláspontját – kimondta, hogy a rokkantellátásban részesülők állapotjavulásának megítélése nem függhet a jogalkotók által bármikor módosítható jogi keretektől,

vagyis jogellenesen vették el a neki megítélt juttatásokat 2012-től számos rokkantnyugdíjastól.

Az ab azt is rögzítette, hogy a második Orbán-kormány idején született törvény nem felel meg a nemzetközi jogi normáknak, ezért felszólította az Országgyűlést, hogy 2019. március 31-ig módosítsa a jogszabályt az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezménynek megfelelően.

A taláros testület állásfoglalására pénteken az MSZP és a Jobbik sajtóközleményben reagált.

A szocialisták úgy fogalmaztak, két dolgot várnak el a kormánytól: „Először is álljanak ki és kérjenek bocsánatot azoktól, akiket megaláztak, és akiknek az életét 2012 óta csak megnehezítették. Másodszor pedig, hogy minél előbb jelentsék be, hogy mikor kezdik el az elnyomó kormányuk által megalázottak és megkárosítottak kárpótlását.”

A Jobbik szintén kárpótlást követel: „azonnal adják vissza az elvett összeget azoknak a rászoruló polgároknak, akiket a kormány megkárosított 2012 óta zajló trükközésivel. Legyen teljes és visszamenőleges a kártalanítás!”–írják.
Továbbá sürgetik a kormányt hogy most is járjon el olyan gyorsan, mint más törvénymódosítások esetén (a közelmúltból emlékezetes példa a lakástakarék állami támogatásának megvonása – a szerző), és kivételes eljárással nyújtson be a parlament elé egy olyan törvényjavaslatot, amely igazságosan bánik a rokkantakkal és méltányos támogatást nyújt nekik.

„Ugyan Orbán Viktornak a rokkant emberek életkörülményeinek javítása nem fontos és sürgető feladat, pusztán kormányzati akarat kérdése, hogy a rokkantnyugdíjasok helyzetét is ugyanolyan viharsebesen rendezi az Országgyűlés, amilyen tempóban kinyírták a lakástakarékok rendszerét.”

– írják.

(MTI)

Címlapkép: Pexels.com