Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budaörsre menekülnek a hajléktalan emberek a fővárosi zaklatások elől

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyre több otthontalan ember jelenik meg a budaörsi Templom téren, és az ahhoz közeli parkban is, írta ma a Budaörsi Napló. A központi tér és park mellett a nagyobb áruházak, és a buszállomás környékén is alszanak emberek. Az egyre több hajléktalan ember jelenléte a helyiek szerint egyértelműen az új hajléktalanrendelet, és az azt követő, főként Budapest területén jellemző rendőri vegzálás következménye.

A helyi újság még egy ugyanerről a témáról szóló, október 16-i cikke kapcsán megkereste Wittinghoff Tamást, Budaörs független polgármesterét is, hogy arról érdeklődjön, milyen módon próbál a helyi önkormányzat enyhíteni az otthontalanok helyzetén.

Wittinghoff válaszában elítélte az új rendeletet és a kormány ezzel kapcsolatos, szerinte „embertelen” politikát:

„valódi jó választ nem tudok én sem adni, mert a hajléktalanság problémájának megoldása nem képzelhető el városi szinten,”

mondta, hozzátéve, hogy

„annak mélyebb társadalmi gyökerei vannak, és csak országos szinten van értelme az átfogó cselekvésnek. Ennek nyomát azonban nem látom. Attól az embertelen megnyilvánulástól, amellyel a kormányzat emberellenes eszközökkel leradírozni próbálja a hajléktalan embereket a térképről, a lehető legnagyobb távolságot kívánom tartani.”

A helyi újság cikke azonban még emelett is fölveti, beengedhetőek lennének-e a most feltűnt hajléktalan emberek Budaörs elhagyott, de még mindig tűrhető állapotban, és önkormányzati tulajdonban lévő pincelakásaiba? Emellett felmerülhet, hogy a szabad ég alatt aludni kényteleneket a tél és a várható fagy közeledtével akár a város közintézményeiben is el lehetne szállásolni.

A Budaörsi Napló emlékeztetett mindenkit: október 15-én lépett életbe országosan az az új jogszabály, amely szabálysértésnek tekinti az „életvitelszerűen utcán való tartózkodást”. A jogszabály bevezetése után Budapest utcáin és aluljáróiban a rendőrség azt érvényesíteni is kezdte, egyre több alkalommal került sor a hajléktalan emberek előállítására, sőt, bírósági tárgyalására is ilyen ügykeben október folyamán.

Budaörs Város Önkormányzata megkéri a lakosokat, hogy fokozottan figyeljenek oda arra, hogy különös odafigyeléssel viseltessenek a fedél nélküli rászorulók iránt. Aki ilyen esettel találkozik, jelzéssel élhet az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központnál: munkaidőben
06/23-422-353
telefonszámon, Máltai Diszpécser Szolgálatnál (november 1-től március 31-ig)
06/1-338-41-86
telefonszámon a 2-es gomb megnyomásával lehet krízishelyzetet bejelenteni.
Máltai Utcai Gondozó Szolgálat
8-16 óráig hívható telefonszám:
06 1 388-87-60;
16 óra után hívható telefonszám:
06/30-620-4577
Szociális Központ Hajléktalanok nappali menedéke és krízisférőhely (1118 Bp., Rimaszombati út, 15/a.) Telefonszáma: 06 1-206-72-46
A szociális intézmények folyamatosan fogadják a lakosság felől érkező jelzéseket és megteszik a szükséges intézkedéseket. A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk pedig megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu, a www.maltai.hu, a www.menhely.hu valamint a www.hajlektalan.info  weblapon.

Címlapkép: Illusztráció, Buda Környéki Televízió, Facebook