Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meccsre és színházba mégis adómentesen adhat majd jegyet a munkáltató

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tovább módosítaná egy képviselői indítvánnyal a Fidesz a béren kívüli juttatások nyár folyamán szűkített rendszerét. Az új javaslat szerint sportrendezvényekre és kulturális rendezvényekre valamint könyvtárba továbbra is adómentesen lehet jegyeket, bérletet biztosítani a dolgozók részére.

Nyáron törölte el a SZÉP kártyán és a bölcsődei és óvodai szolgáltatás térítésén kívül a béren kívüli juttatások adómentességét a kormány. Megszűnt például a lakhatási támogatás, a mobilitási támogatás és a diákhitel-támogatás adómentessége is. Az Index azonban ma megírta, hogy egy kedden benyújtott módosító szerint továbbra is adómentesen adható

  • sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet;
  • kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére) szóló belépőjegy, bérlet;
  • és könyvtári beiratkozási díj.

A kedvezmény szerint kulturális, illetve sportrendezvényekre kategóriánként a minimálbér összegéig lehet majd belépőjegyeket juttatni a dolgozóknak.

A módosítást ahhoz a salátatörvényhez nyújtotta be Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, amely az előadóművészeti TAO eltörlését is tartalmazza. A bizottság már meg is szavazta a csomagot. Ebben a törvénycsomagban szerepel az előadóművészeti TAO rendszerének eltörlése is.

A kormány úgy érvel a kafetéria-juttatások kedvezményességének megszüntetése mellett, hogy a bérek emelkednek, a cégek pedig majd beépítik a kafetéria-juttatásokat az alapbérbe. A szakszervezeteket azonban nem nyugtatja meg az érvelés:

az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint még akkor is kevesebb pénz jutna a dolgozóknak, ha a munkáltatók ugyanakkora összeggel növelnék a dolgozók bérét, mint amennyit eddig béren kívüli juttatásként kaptak. Számításaik szerint 1.5 millió dolgozó zsebébe jut majd 30 ezer forinttal kevesebb pénz.

A szakszervezetek éppen kedden tartottak figyelemfelhívó demonstrációt, 2000-2500 fő részvételével. A tüntetésen a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is toborzott.

A szakszervezetek szerint a jövőben újabb megmozdulásokra lehet számítani, miközben a kormány a hat szakszervezeti konföderáció közül egyelőre csak kettővel volt hajlandó tárgyalni.

(Index / Címoldali kép: Mérce)
Címlapkép: A szakszervezetek kafetéria megszüntetése ellen tartott tüntetése november 6-án. Fotó: Mérce