Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hangos tömeg tüntetett a Parlament árnyékában a kafetéria megadóztatása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tíz percig tartó folyamatos (és hangos) dudálással és fütyüléssel kezdődött meg ma délután béren kívüli juttatások megadóztatása elleni demonstráció.

Nem önmagában álló akcióról van szó, az elmúlt hónapokban ugyanis több vészjelzés is érkezett már a kafetéria-rendszer átalakítása miatt, és az emiatt rosszul járó dolgozók védelme érdekében. A szakszervezetek már jóval korábban jelezték, hogy a dolgozók érdekeit erősen sérti az átalakítás, hiszen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak hónapról hónapra a kafetéria megadóztatása miatt, majd indult tiltakozó petíció, amelyet több mint 40 ezer ember írt már alá, szeptember 20-án pedig utcára is vonultak mindazok, akik a munkavállalók kizsákmányolása ellen tüntettek.

Fotó: Mérce

Az akciósorozat mai demonstrációján pedig, amelyen több szakszervezet képviselői, vezetői követelték a kafetéria-rendszer igazságtalan átalakításának felfüggesztését, több mint ezer résztvevő dudált először az MNB épülete, majd onnan átvonulva a Parlament előtt. Az eseményen a Paksi Atomerőmű Zrt. váltóműszakos dolgozóit tömörítő Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is részt vett.

Fotó: Mérce

Dr. Szilágyi János, a Liga Szakszervezet társelnöke  a demonstráción hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek közös fellépése és nyomásgyakorlása elengedhetetlen a munkavállalók érdekeinek képviselésekor, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a tiltakozó akciókat mindaddig folytatni fogják, amíg el nem érik céljaikat. Amennyiben a kormány nem foglalkozik követeléseiket,

„a munkabéke veszélybe kerül, munkaharcokkal kell számolnia a kormányzatnak” – jelezte Szilágyi.

A szakszervezetek egyébként az elmúlt időszakban több javaslattal fordultak a kormányhoz Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn (tehát két nappal a demonstráció előtt) jelezte, hogy megfontolják a szakszervezetek javaslatait – ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján némi joggal lehetnek egy ilyen ígérettel kapcsolatban gyanakvóak az érdekvédők (elég csak a Palkovics korábbi pozíciójában betöltött szerepére, és az oktatásügyben történt változásokra gondolni…). Tegnap pedig a Parlamentben Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára is hasonló ígéretet tett, miután Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa megszorítással vádolta a kormányt.

Tállai azzal érvelt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten tárgyalt a Munkástanácsok és a Liga szakszervezetek vezetőivel, és jelezte: ha az érdekvédők javaslatokkal élnek a dolgozók támogatási rendszerének átalakítására vonatkozóan, a kormány kész lesz azokat megvizsgálni.

Csakhogy erre reagálva Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke (aki amúgy részt sem vehetett a tárgyaláson) jelezte, hogy szerinte a kormány „kafetéria-mutyival” akarja meghekkelni a már korábban meghirdetett szakszervezeti tüntetést, mivel a hat szakszervezeti konföderáció közül mindössze kettőnek az elnökével egyeztetett a béren kívüli juttatások rendszerének átalakításáról, és még a munkaadói érdekképviseletek sem vehettek részt a tárgyaláson. A MASZSZ elnöke szerint a kormány célja a demonstrációra készülő szakszervezetek elbizonytalanítása és megosztása volt.

A kormány nyáron fogadta el a 2019-re vonatkozó adótörvény módosításokat, melyek eltörlik a munkavállalók és a munkáltatók számára is kedvezményes béren kívüli juttatásokat,vagyis a kafetériát – legalábbis a jelenlegi formájában. Mert bár a béren kívüli juttatások nem szűnnek meg létezni, az új adótörvények miatt pont a lényegük veszik el, hiszen a minden fél számára kedvezményes béren kívüli juttatások adókulcsa többszörösére emelkedik. Az EVDSZ számításai szerint még akkor is, ha a munkáltatók ugyanakkora összeggel növelik a dolgozók bérét, mint amennyit eddig béren kívüli juttatásként kaptak, a munkavállalók zsebébe 30 ezer forinttal kevesebb pénz jut majd – a változás pedig számításaik szerint mintegy 1,5 millió embert érint majd. (A Mércén többször is foglalkoztunk a kafetéria-rendszer átalakításával, erről szóló írásaink többek közt itt, itt és itt olvashatóak).

A mai figyelemfelhívó demonstráció viszont épp azt mutatta meg, hogy a szakszervezetek képesek összehangoltan erőt felmutatni: és ez nem csak a beszédekben folyamatosan elhangzó „összefogás”, „közös érdekérvényesítés”, „együtt erősebbek vagyunk” felkiáltásokban jelent meg, de a vonulás közben már legalább 2000-2500 fősre duzzadó menetben felvillanó, különböző szakszervezeti zászlókból, és a folyamatos dudálásból is látszott.   Kordás László ma reggel az ATV-ben jelezte: a mostani mindössze egy figyelemfelhívó akció, nem tömegdemonstrációt szerveztek, de úgy hiszi, hogy jövő februárban, amikor a dolgozók is megtapasztalják, hogy mennyivel kevesebb juttatást vihetnek haza, újabb, a mostaninál jóval nagyobb tüntetések is jöhetnek majd.

A figyelemfelhívó megmozdulás végén a szakszervezetek egy Orbán Viktornak szóló nyílt levelet adtak át a Miniszterelnökségen, amelyben követelik az adók eltörlését.

A demonstrációról készült videónkat itt lehet megnézni:

Címlapkép: A szakszervezetek kafetéria megszüntetése ellen tartott tüntetése november 6-án. Fotó: Mérce