Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezet: a kormány meg akarja hekkelni a jövő heti tüntetést

Ez a cikk több mint 5 éves.

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban megkezdte a tárgyalást a szakszervezeti vezetőkkel a kafetéria-rendszer átalakításáról, a minimálbérről, illetve a bérminimumról

„Varga Mihály elmondta: amennyiben a szakszervezetek javaslattal élnek a dolgozók támogatási rendszerének átalakítására vonatkozóan, a kormány kész megvizsgálni azokat. A tanácskozáson szó esett a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról is, amelynek kapcsán a miniszter közölte: az emelés mértékéről a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek kell megállapodniuk. Ennek érdekében a pénzügyminiszter kezdeményezni fogja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mielőbbi összehívását – közölte a tárca.” – adta hírül az MTI.

Erre reagált ma Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, aki részt sem vehetett a tárgyaláson: szerinte a kormány „kafetéria-mutyival” akarja meghekkelni a november 6-ára meghirdetett szakszervezeti tüntetést. Varga Mihály ugyanis a hat szakszervezeti konföderáció közül csak a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok elnökével egyeztetett a béren kívüli juttatások rendszerének átalakításáról, és még a munkaadói érdekképviseletek sem vehettek részt a tárgyaláson.

Az elnök szerint elég sajátos módja az érdekegyztetésnek, ha a kormányodal csak a „baráti” szakszervezetekkel hajlandó tárgyalni a béren kívüli juttatások változásáról és a munkavállalókat érintő egyéb kérdésekről.

Szerinte az ilyen egyeztetési folyamatokból nem lehetne kirekeszteni az érintett feleket, egyértelműnek tartja, hogy a kormány a klasszikus érdekvédelem totális megszüntetésére, de legalábbis a szakszervezetek megosztására törekszik, miközben úgy tesz, mintha érdemi egyeztetést folytatna – és ez már 2010 óta így megy.

Kordás szerint a kérdés az, hogy a két kedvezményezett szervezet mit képviselt az egyeztetésen, és miben állapodott meg a miniszterrel. A most kezdődött „cafetéria-mutyinak” az lehet az eredménye, hogy rábólint majd a két konföderációs elnök a miniszter valamiféle javaslatára, ettől kezdve pedig mondhatja a kormány, hogy egyeztetett a szakszervezetekkel – véli Kordás.

Ezt a módszert azonban szerinte nehéz a szociális partnerek közötti érdemi tárgyalásnak tekinteni. Ráadásul az időzítést is gyanúsnak tartja, mivel néhány nap múlva, jövő hét kedden tartanak demonstrációt a szakszervezetek a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen.

Kordás úgy véli, a kormány megpróbálja megosztani, elbizonytalanítani a demonstrációra készülő szakszervezetek.

A szakszervezeti elnök emlékeztet, hogy amikor a kormány a cafetéria-rendszer átalakítására tett kezdeményezést, akkor a hat szakszervezeti konföderáció közös javaslatot foglamazott meg, és még a munkáltatói oldal is egyetértett a tervezettel, mégsem kezdődött meg semmiféle egyeztetés.

A MASZSZ szerint ha a béren kívüli juttatások átvándorolnak munkabérbe, akkor országos szinten statisztikailag kimutatható lesz majd, hogy a bérszínvonal emelkedik, úgy, hogy a munkavállalók helyzete valójában romlik.

A szakszervezet szerint ráadásul irányított fogyasztásra kényszerítik a dolgozókat: a kafetéria 70-80 százaléka valószínűleg a SZÉP-kártyára vándorol (ez maradna az egyetlen kedvező adózású kafetéria elem), és azoknak a szálláshelyeknek, vendéglátóhelyeknek a bevétele nő, ahol el lehet költeni a juttatást. Számításaik szerint a változások több mint 20 ezer cég közel kétmillió dolgozóját érintik: éves szinten 90 ezer forintot „vesz el az állam az emberektől”.

Címlapkép:Magyar Szakszervezeti Szövetség / Facebook

Forrás: 168 Óra

Címlapkép: Magyar Szakszervezeti Szövetség, Facebook