Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Liverpool lakói megfutamították a szélsőjobboldali felvonulókat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy nappal azután, hogy a német szélsőjobboldali AfD párt politikusa, Alice Weidel nem kapott lehetőséget felszólalásra az Oxford Egyetemen, egy North West Frontline Patriots (Észak-Nyugati Frontvonal Hazafiai) elnevezésű szélsőjobboldali csoport demonstratív felvonulást szervezett szombaton Liverpool belvárosába.

A tudósítások szerint körülbelül minimális létszámú, 6-10 fős szélsőjobbos csapat már érkezésekor jelentős rendőri védőkíséretet kapott, és végül, látva a helyi ellentüntetők többszázas létszámát, feladták a tervüket, hogy felvonuljanak a brit városban, miközben még a vonatállomásról se sikerült kijutniuk.

Az ellentüntetést olyan szervezetek koordinálták, mint a Merseyside Together (Merseyside Együtt), illetve a Unite Against Fascism (Egyesüljetek a Fasizmus Ellen). Az ellentüntetők között jelen volt a várost Labour-színekben vezető polgármester, Joe Anderson is.

A város vezetője kijelentette:

„Békés emberek lekényszerítették a fasisztákat az utcáinkról. (…) Megmutattuk ezeknek az embereknek, hogy nincsenek szívesen látva a városunkban.”

A Hope Not Hate (Reményt ne gyűlöletet) nevű antifasiszta csoport jelentése szerint:

„Öt fasiszta jelent meg ma, hogy meneteljen Liverpoolban. Örömmel jelentjük, hogy öt perc után távoztak.”

Ugyanezen a napon az olaszországi Trieszt városában is szélsőjobboldali felvonulás zajlott, a Casa Pound, szélsőséges olasz nacionalista politikai szervezet rendezésében. A mintegy ezerötszáz, állításuk szerint az első világháborúra megemlékező tüntetőt a város jelentős szlovén kisebbsége és a közülük (is) kikerülő antifasiszták itt is ellen-demonstrációval fogadták.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, a korábbi görög pénzügyminiszter, Jannisz Varufakisz múlt héten, pénteken Rómában jelentette be, hogy az amerikai Demokrata Párt balszárnyán elhelyezkedő vermonti szenátorral, Bernie Sanders-szel közösen „Nemzetközi Progresszívek” néven új nemzetközi egységfrontot hoznak létre a jobboldal világszerte tapasztalható előretörése ellen.

Forrás: The Guardian; Socialist Worker; Večer
Kép: Wikimedia Commons