Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Videón üzennek a CEU-s diákok a Fidesz pártcsaládjának

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Európai Néppárton keresztül próbálnak meg nyomást gyakorolni a magyar kormányra a CEU diákjai. Mint egy az I stand with CEU Facebook-oldalon közzétett esemény leírásából kiderül, a még mindig az államközi szerződés aláírására váró intézmény hallgatói hétfőre különleges akcióval készülnek.

Azt írják, november 5-én az ebédszünet alatt egy drónvideót fognak készíteni az egyetem Nádor utcai épületénél, amellyel az a céljuk, hogy eljuttassák azt az Európai Néppárt (EPP) jövő hét szerdán és csütörtökön tartandó helsinki kongresszusára. A tervek szerint a felvétel egy flashmobot fog megörökíteni, amelyen a hallgatókból és szimpatizánsokból álló tömeg egyszerre kérdezi majd Manfred Webertől, az EPP elnökétől, hogy „Mr Weber, where is your Red Line?”, azaz:

„Weber úr, Ön hol húzza meg a határt?”

A kérdés a Néppárt elnökének egy korábbi nyilatkozatára utal, amelyben arról beszélt, hogy a CEU és a civilek vegzálásával Orbán Viktor és kormánya „egyre közelebb kerül ahhoz, hogy átlépje a határt”.

Emellett még tavasszal olyan németországi sajtóértesülések láttak napvilágot, amelyek szerint Stop Soros visszavonása mellett a CEU akadálytalan működésének biztosítása az a feltétel, amelyen a Fidesz néppárti tagsága múlhat.

A videó koreográfiájának része lesz továbbá az is, hogy az egyetem hallgatói anyanyelvükön szólítják meg saját országaik néppárti képviselőit, abban bízva, hogy ezzel jobb belátásra tudják bírni Orbán Viktort, akinek a jóváhagyása továbbra is a CEU működését biztosító államközi megállapodáshoz.

Míg a CEU továbbra is napról napra közelebb kerül a költözéshez, a magyar kormány eközben a keddi Magyar Közlönyben megjelent egy miniszterelnöki határozat szerint támogatja egy, a Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás létrehozását. Ugyancsak kedden pedig az Országgyűlés Magyarország és Indiana Állam között a felsőoktatás területén történő együttműködésről szóló megállapodást szavazott meg, amelynek értelmében a kormány támogatja egy másik, a CEU-hoz hasonlóan szintén amerikai telephelyű Notre Dame Egyetem magyarországi oktatási tevékenységét.

Kiemelt kép: A Momentum Mozgalom Nem hagyjuk a CEU-t! tüntetése Budapesten, a Zrínyi utcában 2018. Október 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt