Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP több zsák szemét társaságában tartott sajtótájékoztatót a Parlament előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

MSZP sajtótájékoztató a szeméthelyzetről (Fotó: Mérce)

Az MSZP a szemétszállítás problémái miatt tartott ma sajtótájékoztatót a Kossuth téren. A performansz jellegű eseményen múlt heti fenyegetésükhöz híven több zsák szemetet vonultattak fel, abban bízva, hogy így a kormánypárti politikusok is jobban át fogják érezni a helyzetet – a szemetet szimbolikus jelleggel huszonhárom kerület huszonhárom politikusa hozta saját kerületeikből.

Örsi Gergely, a párt budapesti alelnöke és Horváth Csaba, az MSZP képviselője elmondták, senki nem azt csinálja ebben az országban amit kellene, például a rendőrök hajléktalanokat vegzálnak

míg a katasztrófavédelem szemetet szállít.

A párt meglátásai szerint ugyan a kormány jelenleg kisegítette a szemétszállítási ágazatot, azonban ez legfeljebb arra elég, hogy a szemét ne árassza el az utcákat karácsonyig.

A párt felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán vidéken szűnt meg a szemétszállítás, de immár Budapesten sem viszik el a szelektív hulladékot. Ennek kapcsán

Horváth feltette a kérdést, hova dobják majd a budapestiek a közelgő nemzeti konzultáció keretében kiküldött több millió oldalnyi, teljesen haszontalan papírhulladékot.

Ezután a politikus javaslatot tett arra, hogy a nemzeti konzultációra költött pénzből a kormány inkább a finanszírozza a szemétszállítást és a budapesti köztisztasági feladatok ellátását.

Ennek látszólag ellentmond az a követelés, hogy a kukaholdingtól kerüljenek vissza a köztisztasági feladatok az önkormányzatokhoz, melyek a lakosok befizetett szemétdíjaiból kellene, hogy finanszírozzák a szolgáltatást, ahogy az korábban is történt.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy jelenleg tűzoltásképp EU-s pénzből oldják meg a szemét elszállítását, emellett javasolja, hogy

amennyiben öt napot késik a szemét elszállítása, azt ne a lakosok, hanem az állam fizesse meg.

Horváth nem felejtette el megemlíteni, hogy míg Budapesten elszaporodtak a patkányok és a város úszik a mocsokban, Felcsúton, a miniszterelnök szülőfalujában továbbra is zavartalan a köztisztasági feladatok ellátása.

A közelgő önkormányzati választásokra reflektálva Horváth elmondta, hogy míg Tarlós szerződést kötött a kukaholdinggal és a budapestiek pénzét átjátszotta nekik, ők most ezt a szerződést felmondják és

„a szemetet és a patkányokat együtt fogják eltakarítani a választások után.”

A sajtótájékoztató végén a párt kerületi politikusai megsétáltatták a szemetet. A képviselői irodaház elé vitték, és bár útközben néhány rendőr zaklatni kezdte az öltönyös szeméthordókat, az akció sikeres volt. Az esemény végén Horváth megfenyegette a kormányt, hogy amennyiben 24 órán belül nem tűnik el a szemét, ők fognak róla gondoskodni, hogy oda kerüljön, ahová való – bármit is jelentsen ez.

A Mérce videóján megtekinthető az egész esemény, melyen MSZP-s politikusok vettek részt több zsák szemét társaságában.