Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szélsőjobboldali, nőgyűlölő Bolsonaro lett Brazília új elnöke

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jair Bolsonarot választották Brazília elnökévé. A szélsőjobboldali Szociálliberális Párt elnökjelöltje a szavazatok 55,7 százalékát kapta, míg ellenfele a Munkáspárt jelöltje Fernando Haddad csupán a szavazatok 44,3 százalékát.

A 63 éves Bolsonaro a katonai diktatúra alatt szolgált katonaként, a kampányban magát nemes egyszerűséggel csak messiásnak hívta, Facebook-oldalát is így nevezte át. A választási kampányban megígérte többek között a parlament beszántását, és az 1964 és 1985 között Brazíliát vezető véres katonai diktatúráról úgy vélekedett az demokrácia volt, csak szavazás nélkül.

Vele szemben indult Fernando Haddad az országot az elmúlt 15 évből 13-ban kormányzó Munkáspárt (PT) jelöltje volt, a bebörtönzött volt elnök, Luiz Inacio Lula da Silva helyett indult a választáson. A PT kormányzása alatt Brazília súlyos gazdasági válságon és korrupciós botrányokon ment keresztül. 2016-ban egy alkotmányos puccs következtében az akkori elnök, Dilma Rousseff helyébe Michel Temer ideiglenes elnök lépett, aki pedig évek óta különféle korrupciós botrányok főszereplője.

Ahogy korábban írtuk „Bolsonaro meglehetősen megosztó figura, korábbi szegényellenes rendpárti javaslatai nem hagynak kétséget afelől, hogy az amúgy is a korrupció fogságában vergődő Brazíliában a jövőben is inkább az elitnek kedvező irányvonal várható, megesett, hogy nyíltan méltatta a diktatúrát, nőgyűlölő kijelentései rendre felkorbácsolják az indulatokat (még 2003-ban egy munkáspárti képviselőnőnek azt mondta, hogy arra sem méltó, hogy megerőszakolják, de rendre ribancnak és leszbinek nevez női politikusokat), erősen homofób (állítása szerint jobban örülne annak, ha a fia halott lenne, minthogy meleg), és a rasszizmus sem áll messze tőle (nevezett már fekete aktivistákat állatoknak), és mivel a közösségi médiában a fehér, felső-középosztálybeli fiatalok (az úgynevezett „Bolsominionok”) között kifejezetten népszerű, sokan a brazil Trumpként emlegetik.

Népszerűségét egyébként nagyban növelte, hogy olyan hírességeket tudhatott támogatói közt, mint például az egykori sztárfocista Ronaldinho, aki még két hete szombaton is kampányolt egy kicsit favoritjának.”

A hétvégén még a korábbi Munkáspárti brazil elnököt Lulát (aki ha indulhatott volna, a kutatások szerint jó eséllyel megnyerte volna az elnökválasztást) korrupció miatt vád alá helyező ügyész is azt mondta Bolsonaro órási fenyegetés a Brazil demokráciára.

Mindezek ellenére egyébként a „mértékadó gazdasági körök” korábban kedvezőnek ítélték meg, ha Bolsonaro nyeri az elnökválasztást.