Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rajong a Wall Street a szélsőjobboldali brazil elnökjelöltért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tetőre hágott a lelkesedés a New York-i tőzsde dél-amerikai érdekeltségű befektetői körében, miután úgy néz ki, hogy a brazil elnökválasztások második fordulóját október 28-án a fasiszta eszmékkel és a katonai diktatúra örökségével szimpatizáló szélsőjobbos képviselő, Jair Bolsonaro nyerheti meg a Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad előtt.

Bolsonaro nem rejti véka alá szándékait: a nemzetközi sajtó egymás után számolt be korábbi szörnyű kijelentéseiről, penetráns nőellenességéről, rasszizmusáról vagy homofóbiájáról.

Kétségtelen, hogy mindezek fontos alkotóelemei Bolsonaro politikájának, amely a Brazíliában eddig meghatározó szerepet játszó, több milliós szervezett munkásság letörésére szövetkezett, főleg az ország hadseregének tisztikarából, az őket körülvevő párhuzamos társadalomból, de amely mostanra az elviselhetetlen nagyvárosi közbiztonsági helyzet miatt minden társadalmi rétegből szert tett támogatásra.

Az észak-amerikai tőkések azonban az Intercept beszámolója szerint egészen más okokból is támogatják Bolsonarót: ő ugyanis elsősorban piac- és külföldi befeketőbarát politikájával a brazil szocialista állam teljes szétverését ígéri.

Bolsonaro gazdasági kampánytanácsadónak maga mellé vette azt a Paulo Guedest, akit ugyanezek az ultrakonzervatív, teljes kapitalista liberalizációt támogató amerikai körök éppen a „Chicagói iskola” gazdasági elveihez való közelállása, és általában a vagyonosok adóinak csökkentésének támogatása miatt nagyon nagyra tartanak.

Guedes az állami tulajdonban lévő cégek (főleg a Petrobras olajcég) eladását, az állami nyugdíjrendszer drasztikus visszavágását és a gazdaság állami szabályozásának szinte teljes felszámolását is megígérte Bolsonaro gazdasági programjában.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az új brazil vezető nem csupán a hadseregre támaszkodó autoriter hatalom kiépítésére törekedne, de az ország gazdasági gyeplőit is a lovak közé dobná, kiszolgáltatva azt a globális befektetők kénye-kedvének.

A piacbarát politika emellett környezetromboló hatásai miatt is aggodalmat kelt: Bolsonaro ugyanis a „Föld tüdejének” is tartott amazonasi esőerdő körzetében minimalizálná és megszüntetné az ott fákat kitermelők és az olajpálmák javára az őserdőt lassan eltüntető farmerekre kiszabott eddigi büntetéseket. Mindez ugyancsak a természeti kincsek könnyebb kiaknázását és országból való eltüntetését segítené elő.

Nem csoda hát, ha még a globális tőke egyik szócsöve, a Wall Street Journal is nagyon meleg, békülékeny hangon buzdított Bolsonaro támogatására október 9-én, most pedig a Lindsay Corporation, amely egy, a nagybirtokos mezőgazdaságnak eszközöket gyártó amerikai globális cég, ugyancsak „óriási lehetőségnek” minősítette, ha Brazíliában hatalomra kerülne a szélsőjobboldal.

A „brazil Donald Trump” ezeknek a rendkívül erős gazdasági-pénzügyi köröknek nem is negatív jelző, hiszen Trump elnök eddigi piacbarát, adócsökkentő politikáján is főleg ők kerestek rendkívül jól.

Maga az elnökjelölt egy korábbi, az USA-ban tett kampánykörútja során maga is azt nyilatkozta:

A sajtó azt írja, hogy nem értek fikarcnyit sem a gazdasághoz, nézzék, amennyire én tudom, ez nem is kell, Ronald Reagan sem értett semmit hozzá, mégis az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnöke volt!

Bolsonaro megválasztása azonban nemcsak a globális környezetvédelem vagy a baloldal számára jelentene komoly gondokat, az elnökjelölt a nagyvárosi szegénynegyedekre, a favelákra is fegyveresen csapna le, és azt állítva, hogy az ott lakók nagy része bűnöző életmódot folytat.

Az elnökválasztások második fordulójára most vasárnap fog sor kerülni, az előző körben egyik jelölt sem érte el az 50 százalékos szavazatarányt, de Bolsonaro a várokozáson felül, 46 százalékkal verte a második Haddadot, aki szerény 29 százalékos eredményt ért el. Noha a voksolás nyilvánvalóan szorosabb lett, az eddigi számarányok alapján azok befutójának mindenki Jair Bolsonarót tartja.

(The Intercept, Jacobin)