Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro még hatalomra se került, a rendőrség már egyetemeken razziázik

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Vox értesülései szerint a héten a brazil rendőrség razziákba kezdett az ország egyetemein, sokszor előzetes figyelmeztetés nélkül szállták meg az intézményeket, ahol professzorokat hallgattak ki és hallgatókhoz és oktatókhoz tartozó tárgyakat koboztak el.

Miután az első fordulóban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, Brazíliában most vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, és szinte bizonyos hogy Jair Bolsonaro szélsőjobboldali jelöltet fogják megválasztani, ellenfele a mérsékelt baloldali Fernando Haddad.

Az egyetemeken tartott razziák célja elvileg a tiltott választási kampánytevékenység megakadályozása, mivel a brazil törvények tiltják a közösségi terekben végzett választási kampányolást. Mindazonáltal a jelenség amiatt is aggasztó, hogy az elkobzott tárgyak jelentős része nem áll ki valamely jelölt ellen –

elkobozták többek között az Universidade Federal Fluminense zászlaját, melyen az „UFF Jogi Egyetem – Antifasiszta” felirat olvasható, valamint „Kiállás a demokrácia és az állami egyetemek védelmében” című röpiratokat.

Ami azt jelenti, hogy az antifasiszta kiállást a rendőrség Haddad támogatásaként értékeli és nem csupán szalonképes lett fasiszta jelöltnek lenni Brazíliában, hanem Bolsonarot a hatóságok hivatalosan is annak tekintik, akcióikkal így

egy fasiszta jelölt érdekeit védik az általa képviselt ideológia ellen harcolókéval szemben.

Van emellett egy aggasztó előképe is az egyetemeken tartott, előzetes figyelmeztetés nélküli hatósági razziáknak; az 1964-85 közötti katonai diktatúra idején rendszeresek voltak az ilyen események, melyek keretében a magára veszélyesnek érzett elemeket igyekezett elhallgattatni a rendszer.

Egy másik fontos aspektusa a jelenlegi eseményeknek, hogy akármennyire is esélyesnek tűnik, akármilyen biztosak lehetünk a győzelmében, Bolsonaro még el sem foglalta az elnöki széket, még meg sem választották.

A razziákat a hatóságok felülről jövő parancsok nélkül, önhatalmúlag, lojalitásukat előre jelezve hajtották végre, előrevetítve mit is várhatunk a következő években a most vasárnap minden bizonnyal hatalomra jutó jelölt leendő elnöksége alatt.

A főügyész illegálisnak találta a razziákat és a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet, azonban nem valószínű, hogy a nőgyűlölő, rasszista és az USA nagytőkéjével bensőséges viszonyt ápoló Bolsonarot ez megakadályozná abban, hogy brutálisan elnyomja az ellenvéleményeket, ebben pedig minden bizonnyal támogatói is segítségére lesznek – ők eddig sem riadtak vissza súlyos ocsmányságok elkövetésétől.

via Vox