Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Késsel karcoltak horogkeresztet egy nő hasába a „brazil Trump” támogatói

Ez a cikk több mint 5 éves.

A brazil választás első fordulóját Jair Bolsonaro nyerte meg 46%-kal, vagyis mintegy 49 millió szavazattal. Bolsonaro korábbi szegényellenes rendpárti javaslatai mellett nyíltan méltatta a diktatúrát, nőgyűlölő kijelentéseivel rendre felkorbácsolja az indulatokat (még 2003-ban egy munkáspárti képviselőnőnek azt mondta, hogy arra sem méltó, hogy megerőszakolják, ribancnak és leszbinek nevez női politikusokat), erősen homofób (állítása szerint jobban örülne annak, ha a fia halott lenne, minthogy meleg), és a rasszizmus sem áll messze tőle (nevezett már fekete aktivistákat állatoknak). A közösségi médiában a fehér, felső-középosztálybeli fiatalok (az úgynevezett „Bolsominionok”) között kifejezetten népszerű, ezért sokan a brazil Trumpként emlegetik.

Népszerűségét egyébként nagyban növelte, hogy olyan hírességeket tudhatott támogatói közt, mint például az egykori sztárfocista Ronaldinho, ám ellenzői között is sok híresség akad: Madonna, Cher, Dua Lipa, és Nicole Scherzinger is ellátták Facebook, Instagram és Twitter posztjaikat a #NotHim (vagyis ne őt) hashtaggel, ami a Bolsonaro elnökségét ellenző nők jelszavává vált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nós temos voz !!!❤️ #elenao #elenunca #elejamais

Ele_Não (@elenaoelenuncajamais) által megosztott bejegyzés,


Az utóbbi hetekben százezrek vonultak utcára Brazília-szerte Bolsonaro ellen, de a tiltakozás elért a világ 24 országának 52 városába New Yorktól kezdve Liszabonon és Párizson át Londonig is, a tüntetéseken sokan viseltek #NotHim (vagy portugálul #EleNão) feliratú pólót.

Ilyen póló volt azon 19 éves lányon is, akit hétfő este a brazil választás első fordulója után megtámadott az utcán három férfi, miközben hazafelé tartott. A szélsőjobboldali elnökjelölt támogatói először kérdőre vonták a lányt a pólója miatt, majd  megütötték, végül egyikőjük elővett egy zsebkést, amivel egy horogkeresztet karcolt a lány hasába.

forrás: Reproduçã

Az áldozat hivatalos panaszt tett, de nyilvánosan nem mer nyilatkozni az esettel kapcsolatban további támadásoktól tartva.

A brazil választásról itt olvashatsz bővebben.

Forrás: telesurtv.net Címlapkép: Reproduçã