Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenállást szervez az AVM a hajléktalan emberek kunyhóinak rombolása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ellenállási felhívást tett közzé A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport a kunyhóban élők védelmében. A kunyhósok hatósági zaklatása és a lakóhelyük esetleges elbontása a csoport szerint nem csak erkölcsi botrány, hanem jogellenes is. A csoport riadóláncot szervez.

Vörös Anna fotója egy kispesti kunyhóról; forrás: A Város Mindenkié blog

Hétfőn léptek hatályba azok a jogszabályok, amelyek az egész ország területén elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánítják a hajléktalanságot. Az állam a rendőrségen keresztül azonnal nyomatékosította is a szándékot: az elmúlt napokban közterületi razziák zajlottak az ország több városában, és a bíróságok meghozták az első olyan ítéleteket, amelyek azért büntetnek embereket, mert az utcára kényszerültek.

Az AVM évek óta küzd az ellen, hogy az állam szociálpolitikai eszközök és támogatás helyett rendészeti eszközökkel küzdjön a hajléktalanság és lakásszegénység ellen. Blogjukon arról írnak, az elmúlt napokban több olyan, saját maga építette kunyhóban élő ember is megkereste a csoportot, akit a rendőrség azzal fenyegetett, hogy előállítják őket és elbontják a kunyhójukat.

A csoport álláspontja szerint a szabálysértési törvény hétfőn életbe lépő része nem jogosítja fel a rendőrséget sem a közterületre vagy a nyilvánosság számára megnyitott magánterületekre épített kunyhókban lakó emberek előállítására, sem arra, hogy kunyhóikat elbontsák.

Az AVM és a hajléktalan emberek jogvédelmét ellátó Utcajogász az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó esetjogára hivatkozik, valamint egy korábbi bírósági döntésre, amely zuglói kunyhók 2011-es illegális lerombolása miatt marasztalta el és kötelezte kártérítés megfizetésére a zuglói önkormányzatot.

A csoport arra hívja fel a rendőrség figyelmét, hogy ha ennek ellenére megkísérelnék kunyhók elbontását, a csoport jogi eszközöket fog bevetni, és erőszakmentes ellenállással fogja védeni a kunyhókat. Az AVM és szimpatizánsai számos alkalommal akadályoztak élőlánccal kilakoltatásokat és kunyhórombolásokat, most nyilvános felhívásban fordulnak a hajléktalan emberekkel és kunyhósokkal szolidáris lakossághoz.

Azt kérik, hogy akikre a csoport számíthatna a kunyhók, illetve a kunyhóban élő emberek védelmében szervezett akciók során, azok töltsék ki az ezen a linken található jelentkezési lapot.

Az AVM és testvérszervezete, az Utcajogász egyébként több fronton harcol az új törvény ellen. Múlt vasárnapra tüntetést szerveztek a törvény ellen, a rendőri intézkedéseket civil megfigyelők segítségével figyelik, az Utcajogász pedig több bíróság elé citált érintett jogi képviseletét is ellátja.

Amint írják,

„az AVM elvből ellenzi a szegénység kriminalizálását: évek óta küzdünk a hajléktalanság hatósági üldözéséről szóló jogszabályok ellen. Különösen felháborítónak tartjuk azonban, hogy ezeket az embertelen jogszabályokat arra használják fel, hogy otthontalanná, földönfutóvá és fedél nélkülivé tegyenek olyan embereket, akiknek a hajléktalan-ellátó intézményrendszer még annyira sem tud megfelelő elhelyezést és segítséget nyújtani, mint a fedél nélkül élő embereknek.”

(AVM blog; Címoldali kép: Vörös Anna, AVM blog)