Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demeter Márta az LMP új társelnöke

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerkesztőségünk úgy értesült, megszavazta társelnöknek az egyedüli jelöltként induló Demeter Mártát az LMP 43. kongresszusa. Úgy tudjuk, a kongresszus egy másik döntése értelmében a párt nem zárja ki, hogy az önkormányzati választásokon a Momentum és a Jobbik mellett más pártokkal is együttműködjenek.

Az LMP szabályzata szerint a pártot két társelnök, egy férfi és egy nő kell vezesse, a női társelnöki pozíció azt követően üresedett meg, hogy Szél Bernadett korábbi társelnök, frakcióvezető és a párt 2018-as miniszterelnök-jelöltje augusztusban bejelentette, lemond társelnöki és frakcióvezetői pozíciójáról. Szél méltatlannak tartotta, ahogyan a párt korábbi vezetőit, Hadházy Ákost és őt a választási kampányban folytatott politikájuk miatt támadták. Szél október elején az LMP soraiból is távozott.

A női társelnöki poszt egyetlen indulója Demeter Márta volt. Demeter a 2014-es választástól 2017. februárjáig az MSZP frakciójának volt tagja, pártból való távozása után csatlakozott az LMP-hez, majd az LMP országos listájának 7. helyéről jutott újra a parlamentbe.

A képviselő éppen a múlt héten került hitelességi válságba. Kedden egy iratbetekintésre hivatkozva azt állította, Orbán Viktor lányát egy honvédségi gép szállítta Ciprusról Budapestre. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közléséből azonban kiderült, valójában nem Orbán Viktor lánya utazott a gépen. A Fidesz szerint Demeter „nem nyilvános adatokat tett közzé és hamisított meg politikai haszonszerzés céljával”, és az ügyészséghez fordult.

Demeter társelnökként az LMP konzervatív szárnyához tartozó pécsi Keresztes László Lóránt mellé csatlakozik, aki a pozícióról a választásokat követően lemondott Hadházy Ákost váltotta május 26-án.

Úgy értesültünk, a párt kongresszusán arról is szavaztak a küldöttek, hogy szűkíték-e a Momentumra és a Jobbikra azoknak a pártoknak a körét, amelyekkel a 2019-es önkormányzati választáson együttműködéseket lehet kötni, de a kongresszus ezt a javaslatot nem támogatta. A héten Ungár Péter írt levelet párttársainak, amelyben Puzsér Róbert főpolgármesteri támogatása mellett nem veti el az MSZP-vel való eseti koordináció lehetőségét sem.

(Címoldali kép: Demeter Márta facebook-oldala)