Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Oktatási Hivatal nem vizsgálja a CEU ügyét, pedig az egyetem már rég teljesítette a Lex CEU feltételeit

Ez a cikk több mint 5 éves.

2019. január 1-ig nem tervezi vizsgálni a CEU ügyét az Oktatási Hivatal, mivel a nemzeti felsőoktatási törvény Lex CEU-ként elhíresült paragrafusába foglalt működési feltételeknek az egyetemeknek a jövő év elejéig kell csak megfelelniük.

„NEM ADJUK A JÖVŐNK” – A CEU-S TÜNTETÉSEK IS FOLYTATÓDTAK, MÁJUS 21-ÉN ISMÉT TÖBB MINT TÍZEZREN VONULTAK AZ UTCÁKON BUDAPESTEN. (FOTÓ: CSOSZÓ GABRIELLA / FREEDOC)

Az eredetileg kitűzött határidő 2018. január 1-je volt, de ezt a kormány tavaly októberben egy évvel meghosszabbította, miután az Európa Tanács tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság jelezte, több időt kellene hagyni az egyetemeknek a jogkövetésre. A CEU a hosszabbítást nem fogadta kitörő örömmel, az egyetem vezetősége szerint csak a bizonytalanság meghosszabbítását szolgálta. Időközben a CEU teljesítette a törvénybe foglalt feltételeket, amik kikötik, hogy az EU-n kívüli egyetemek magyarországi működéséhez államközi megállapodásnak kell születnie, valamint az egyetemnek működő külföldi székhelye is kell hogy legyen.

Utóbbit New York Állam Oktatási Hivatala megerősítette, Leslie E. Templeman, a New York állambéli felsőoktatási hivatal igazgatója június 20-i levelében írta, hogy a CEU New York-i telephelyén államilag elismert képzést folytat. A magyar kormány és New York állam között pedig már 2017 végén született egy mindkét fél számára véglegesnek tekintett megállapodástervezet, melyet azonban a kormány még mindig nem írt alá. Szijjártó Péter szeptember 13-án az ATV műsorában konkrétan kétségbe vonta ennek a megállapodástervezetnek a létezését.

Szél Bernadett akkor ombudsmanhoz fordult, mint írta „a minisztérium szerint […] azt, hogy a CEU Amerikában is folytat-e oktatási tevékenységet, az amerikai hatóságnak tiszte megítélni, amit az intézmény a külföldi társhatóság nyilatkozatával is igazolhat. Ennyi. Ez megtörtént, úgyhogy

egyrészt azt üzenem Szijjártó Péternek, fejezze be a kifogáskeresést, másrészt ombudsmanhoz fordulok és állásfoglalást kérek arról, meddig csicskáztatható ily módon Magyarország egyik legjobb egyeteme.”

Ezt követően az Oktatási Hivatalhoz nyújtott be a politikus közérdekű adatigénylést arra vonatkozóan, hogy az intézmény vizsgálja-e a CEU ügyét.

A hivatal válaszában közölte: nem. Majd 2019. január 1-je után. Szél szerint ez „téboly”.

„Megkérdeztem a külügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét is, mire várnak, az amerikai oktatási hivatal ugyanis már egy éve igazolta, hogy a CEU Amerikában is folytat képzést. Mindkét helyről azt írták, hogy oktatási vizsgálat folyik.

Most akkor rakjuk össze a képet:

az Oktatási Hivatal nem csinál semmit, de akkor pontosan ki vizsgál, mit és hol, ha nem az az intézmény, akinek erre hatásköre lenne? Most komolyan, kik azok a titokzatos oktatási szakértők, akik egy éve éjjel-nappal dolgoznak, és nem mellesleg azon, hogy kiderítsék, amit már mindenki tudhat (=van képzés az USA-ban is).”

Szél szerint itt „egy tisztességes intézménnyel szórakoznak, benne több száz diákkal, tanárral és dolgozóval. Az oktatással szórakoznak, ami mindannyiunknak létkérdés: az élethez és a minőségi élethez kiváló és elérhető oktatás kell. Megint azt mondom: európai értékközösséget, jogállamiságot és oktatási szabadságot akarunk, és egyre többen vagyunk. Most pedig fogom az egész paksamétát és elküldöm a kormánynak, mondjak meg nyíltan, milyen „szakértők” vizsgálódnak a CEU ügyében.”

Szél teljes Facebook bejegyzését itt lehet elolvasni: