Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ombusmanhoz fordul Szél Bernadett a CEU ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az alapvető jogok biztosához fordul Szél Bernadett a CEU ügyében – ezt az LMP-s képviselő írta ki Facebook-oldalára. A poszt szerint Szél abban a kérdésben kér állásfoglalást az ombudsmantól, hogy milyen hosszan odázhatja még el a magyar kormány annak a megállapodásnak az aláírást, amellyel biztosíthatná az egyetem budapesti működését, beleértve a CEU működésének szerves részét képező amerikai akkreditációjú programokét is. Vagyis – ahogyan az LMP politikusa fogalmazott – azt szeretné kideríteni:

„meddig csicskáztatható ily módon Magyarország egyik legjobb egyeteme”.


Szél Bernadett azt követően keresi fel az ombudsmant, hogy Szijjártó Péter a  külgazdasági- és külügyi tárca csütörtöki sajtótájékoztatóján a korábbi kormányzati álláspontot ismételte el, mely szerint a CEU nem élvezhet olyan „privilégiumokat” amelyeket más magyar egyetemek nem, valamint arra hivatkozott, hogy az amerikai akkreditációjú CEU-val vannak bajok, a magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetem helyzete rendezett.

Az LMP volt társelnöke bejegyzésében kitér arra is, hogy a CEU-ügy kirobbanását követően, tavaly júniusban írásbeli kérdésben kérte számon az Emberi Erőforrások Minisztériumán (Emmi), hogy pontosan milyen fenntartásai vannak a CEU működésével kapcsolatban, és hogyan kell értelmezni a kormány által akkor szabott új feltételeket. Akkor – azaz több mint egy évvel ezelőtt – azt a választ kapta, amelyet tegnap Szijjártó is hivatkozási alapként használt:  azt, hogy a CEU Amerikában is folytat-e oktatási tevékenységet, az amerikai hatóságnak tiszte megítélni, amit az intézmény a külföldi társhatóság nyilatkozatával is igazolhat.

A feltételeket illetően Altusz Kristóf helyettes államtitkát már 2017 szeptemberében jelezte New York-i tárgyalópartnereinek, hogy a két fél között a CEU kérdésében létrejött megállapodástervezet véglegesnek tekinthető, és hogy a magyar kormány nem kíván további módosításokat eszközölni a szövegen. Mindenesetre a lex CEU értelmében 2019. január elsejétől az egyetem nem működhet tovább úgy, hogy a kormány nem írta alá a megegyezést New York állammal.

Mint ahogyan arra – Szijjártó nyilatkozatára reagálva – közleményében a CEU is kitért, ez már nyár elején megtörtént, az erről szóló dokumentumot akkor nyilvánosságra is hozták. A kormány eredetileg augusztus végéig adott határidőt a az egyetemnek, a CEU tehát bőven a megszabott időpont előtt teljesítette a feltételeket, ám a megállapodást a mai napig nem írták alá.

Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt héten huszonkét amerikai képviselő és szenátor írt közös, nyílt levelet a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradása érdekében. A levelet az USA budapesti nagykövetének, David B. Cornsteinnek címezték, benne pedig megdicsérik őt „folyamatos erőfeszítéseiért” amelyeket az egyetem érdekében tesz.