Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amerikai képviselők és szenátorok álltak ki a CEU mellett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Huszonkét amerikai képviselő és szenátor írt közös, nyílt levelet a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradása érdekében. A hivatalos és nyílt levél, amelyet az USA budapesti nagykövetének, David B. Cornsteinnek címeztek, megdícsérik őt „folyamatos erőfeszítéseiért” amelyeket az egyetem érdekében tesz.

Megemlítik azonban, hogy a magyar kormány még mindig nem írt alá semmiféle egyezményt New York állammal, amely megnyugtatóan rendezné a CEU helyzetét.

Ezért a demokrata és republikánus aláírók azt kérik a nagykövettől, folytassa erőfeszítéseit az egyezmény mielőbbi megkötésének irányába.

Mint írják:

„A CEU [budapesti] bezárása nemcsak a magyar felsőoktatásnak okozna károkat, de potenciálisan rossz hatással lenne az országaink között fennálló, kétoldalú kapcsolatokra is.”

A levelet aláírta többek között Chuck Schumer szenátor, a dmeokraták felsőházi frakcióvezetője, Dianne Feinstein szenátor, az egyes hírek szerint elnöki ambíciókat is dédelgető Corey Booker szenátor, és Bernie Sanders képviselőházi jobbkeze, Keith Ellison michigani képviselő is.

Néhány nappal Michael Ignatieff CEU-rektor és elnök szavai után, melyek szerint ha január 1-jéig nem ír alá megállapodást a kormány, akkor a CEU kénytelen lesz Bécsbe költözni, a mostani üzenet erős jelzés arra: az egyetem mögött kétpárti, szövetségi támogatás áll az USA-ban.

A CEU ügyének rendezése a Donald Trump által kinevezett Cornstein nagykövet számára is kifjezetten fontosnak látszik. Nemrég találkozott is Orbán Viktor miniszterelnökkel, és a megbeszélés után, az ATV-nek adott interjújában kiemelte:

„A CEU jelenleg nyitva van, holnap is nyitva lesz, és azt remélem, és szeretném, hogy ez így maradjon hosszú évekig. És úgy érzem, hogy ez így is lesz.”

Az amerikai nagykövet szavaira a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter röviden csak annyit reagált „nincs oka abban, hogy kételkedjen” Cornstein megérzéseiben.

Nem így látja azonban a helyzetet Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. A tárca csütörtöki, a Sargentini-jelentés elfogadása után meghirdetett, rendkívüli sajtótájékoztatóján kérdésre Szijjártó a korábbi, kormányzati álláspontot ismételte el, mely szerint a CEU nem élvezhet olyan „privilégiumokat” amelyeket más magyar egyetemek nem, valamint azzal próbált hárítani, hogy az amerikai akkreditációjú CEU-val vannak bajok, a magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetem helyzete rendezett.

Az egyetem Szijjártó szavaira úgy reagált, hogy emlékeztetett, New York állam oktatási hivatala már igazolta a CEU valós oktatási tevékenységét a területükön, ez a levél nyilvános is, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy Altusz Kristóf, a kormány megbízott tárgyalója az ügyben már 2017 szeptemberében jelezte, rendben lévőnek tekintik az feltételeket. Közleményük azzal zárul:

Válaszul Szijjártó Péter külügyminiszter utalásaira, miszerint a CEU „privilégiumokat” élvezett vagy vár el, ismét kijelentjük, hogy a CEU mindig is betartotta a magyar törvényeket, és megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2017. tavaszán elfogadott módosításában előírt feltételeknek is.

A CEU továbbra is nyitott arra, hogy ezeket a kérdéseket megvitassa a magyar kormány tagjaival, és olyan megoldást találjon, amely biztosítja az egyetem budapesti működését.