Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lakástakarék-pénztárakról kezdeményez népszavazást a Momentum

Ez a cikk több mint 5 éves.

A NOlimpia kampánnyal a közéletbe berobbanó szervezet most újabb népszavazás kezdeményezésébe fogott, ezúttal a tegnap villámgyorsan megszüntetett lakástakarékok ügyében.

A párt közleményében azt írja:

„ Momentum szerint nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni egy ilyen támogatási formát, nem lehet egy tollvonással ellehetetleníteni komplett iparágakat. Ezért népszavazást kezdeményezünk arról, hogy megmaradjon a lakástakarékok támogatási formája.”

A Momentum a következő népszavazási kérdést nyújtotta be ma délután a Nemzeti Választási Bizottságnál:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény szerinti lakás-előtakarékosság állami támogatását az Országgyűlés terjessze ki a megkötésre kerülő lakás-előtakarékossági szerződésekre is?”

Mint korábban mi is megírtuk, a lakástakarékok állami támogatásának megvonása komoly érvágást jelenthet magyar állampolgárok százezreinek – a népszerű konstrukció megszüntetésének hírére tegnap hosszú sorok álltak, hogy még az utolsó napon kedvező takarékszerződést köthessenek. Külön felháborodásra adott okot, hogy a Fidesz gyakorlatilag 24 óra alatt lezavarta a törvény elfogadását, érdemi vita és indoklás nélkül.

Bár a kormány azt állítja, az így megspórolt összegeket a CSOK-ba irányítják át, utóbbi leginkább csak a tehetősebbek otthonteremtését támogatja, miközben a lakástakarékok az átlagemberek, illetve a három gyereket vállalni nem akaró fiatalok, vagy már nem tudó idősek számára is komoly segítséget nyújtott a lakásvásárláshoz vagy –felújításhoz.

Bár az Alaptörvény tiltja, hogy költségvetési kérdésekben népszavazást lehessen kiírni, a Momentum korábbi alkotmánybírósági döntésekre alapozva úgy számol, ennek a kérdésnek át kell mennie a Nemzeti Választási Bizottság szűrőjén. A párt jogászai szerint az Alkotmánybíróság korábbi megállapításai alapján jövőbeli költségvetési törvényjavaslatra hivatkozva nem tagadható meg a népszavazás.

„Ha a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatos kezdeményezést, akkor figyelmen kívül hagyja az Alkotmánybíróság kötelező érvényű megállapításait, és önkényesen ellentmond neki, és szakmai alapról tisztán politikai alapra helyezi a kérdés megítélését. A Momentum álláspontja szerint a lakástakarék pénztárak állami támogatásával kapcsolatos kérdés olyan fontos, nemzeti ügy és olyan sok magyar családot érint, hogy hagyni kell, hogy a népakarat érvényesülhessen vele kapcsolatban” – írja a párt közleménye.

(Fotó: MTI / Marjai János)
Címlapkép: MTI / Marjai János