Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kirúgott szívsebész ellen nyomoz az ügyészség az elhunyt betege ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagy port kavart az elmúlt hetekben a Kardiológiai Intézetből kirúgott szívsebész, Székely László esete, amelyből azután lett igazán politikai ügy, hogy kiderült, az egyik betege elhunyt, miután a szívsebészt kirúgták.

Az ellenzéki pártok ugyanis azokra az információkra hivatkozva, melyek szerint Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter nem járult hozzá a szívsebész visszafoglakoztatásához, hogy legalább a sürgős operációkat elvégezze, a minisztert hibáztatták a beteg halála miatt.

Most viszont a IX. kerületi ügyészség Székely ellen indított nyomozást a fővárosi főügyészség közleménye szerint, „mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki az, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához .”

Hogy ez pontosan mit takar, azt nem tudni. A kerületi ügyészség a nyomozás teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Korábban Székely elmondta, levélben figyelmeztette utódját a meghalt szívbeteg állapotára. A szívsebész 2 hete azt mondta a Népszavának, hogy egyenként minden betegről nem adott le adatokat távozása után, ugyanis a kórházi rendszerben minden adat amúgy is publikus, de a három legfontosabb esetéről így is részletesen beszámolt.

Az elhunyt férfi családja pedig egy hete még azt mondta, a hatóságok részéről mind a mai napig nem kereste meg őket senki, sem vizsgálat, sem pedig személyes részvétnyilvánítás céljából.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, amelyből kiderült, hogy szerintük Székely kirúgásának nincs köze a beteg halálához. A vizsgálat során azonban az orvost meg sem kérdezték.