Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A korábbi fenyegetőzésnek megfelelően kormány tényleg megszünteti a társadalmi nemek szakot

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány többször adta már tanúbizonyságát annak, hogy nemkívánatosnak tartja a társadalmi nemek tanulmánya egyetemi mesterképzést. A hagyományos nemi szerepek, a partriarchális társadalmi rend és az intézményesített nemi egyenlőtlenségeket propagáló kormánypropaganda és az egyenlőtlenségek tradíciójára építő nemzeti mítoszépítést zászlajára tűző politikai erőtől ez nem meglepő.

Miközben a kortárs társadalomtudományok egy igen fontos ágáról, a férfiak és nők társas viselkedését, a nemi szerepeket és elvárásokat vizsgáló tudományról van szó, a kormány szócsöveként funkcionáló baráti sajtóban a szakról leginkább mint a magyar társadalmat romba döntő liberális fertő keltetőjéről beszéltek,

nagyjából olyan színvonalon mint mikor Torgyán József a homoszexuális propagandáról értekezett a könnyed kikapcsolódást keresők között azóta is méltán népszerű féregirtó beszédben.

A kormány a hosszan mantrázott gyűlöletpropagandával megtámogatva augusztusban lengette be, hogy megszüntetné a szakot – ekkor ellenzékből és kormányoldalról, valamint a Rektori Konferencia és az ELTE Társadalomtudományi kara részéről is támadták a tervezetet, Juhász Gábor dékán ekkor azt nyilatkozta,

„aggályosnak tartjuk, hogy az előterjesztés olyan szak megszüntetését irányozza elő, ami a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és nemi egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdéseivel, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkozó szakemberek hosszútávú utánpótlását biztosíthatja.”

A Hatályos Jogszabályok Gyűjteményében a Mesterképzések és mesterképzésben, osztatlan képzésben szerezhető szakképzettségek jegyzékében a 115. sorban ahol korábban a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés szerepelt jelenleg nem található semmi, a képzés sorszámánál azonban egy jegyzet tájékoztat arról, hogy

Hatályon kívül helyezte: 188/2018. (X. 12.) Korm. rendelet 6. §, 4. melléklet 13. Hatálytalan: 2018. X. 13-tól.

Vagyis a szakot rendeletileg megszűntették, a Magyar Közlöny legfrissebb számában pedig az olvasható, hogy

A legkésőbb a 2018. évi felsőoktatási felvételi eljárásban társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján folytathatják.

Ezek szerint azok, akiket idén vettek fel a képzésre, még befejezhetik azt a korábbi szabályozásnak megfelelően.

A jogtár tartogat még egy érdekességet ugyanakkor: a mesterképzések jegyzékében feltűnt a 126/A sorszám alatt a „családpolitika és humán szakpolitikák gazdaságtana” című képzés, ami viszont a Magyar Akkreditációs Bizottság honlapján nem szerepel a mostanában vizsgált szakindítási kezdeményezések között, de a már akkreditált szakok között sem található.

Ez már csak azért is érdekes, mert egy új egyetemi képzés akkreditálása évekbe telik. Ennek ellenére jelen pillanatban nagyon úgy tűnik, a tudományos szabadságot – és magát a tudományt – semmibe vevő kormány rendeletileg megszüntetett egy akkreditált és elismert egyetemi mesterképzést, miközben létrehozott egy másikat, ami jobban megfelel a szája ízének, viszont nincs akkreditálva.