Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ez egyszerűen sértés”: kormányközeli kiállás a társadalmi nemek képzése mellett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy azt tegnap mi is megírtuk: úgy hírlik, a kormány egy rendeletmódosítással tervezi megtiltani, hogy társadalmi nemek képzést indítsanak Magyarországon, ráadásul az egyetemek alig 24 órát kaptak arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egyik pontja a társadalmi nemek (más néven gender) szakok betiltása. Társadalmi nemek képzést a CEU és (2017 óta) az ELTE hirdet meg évről évre.

Ma pedig egészen váratlan helyről érkezett határozott kiállás a társadalmi nemek tudománya mellett. Bencsik Gábor, az erőteljesen kormányközeli Magyar Krónika főszerkesztője (aki egyébként időnként erősen kormánykritikus megszólalásokkal is jelentkezik) hosszú nyilvános posztot tett közzé a Facebookon, amelyben többek közt azt írja:

„Ha igaz a hír, akkor most eljött a pillanat, hogy a kormány politikáját támogató nemzeti keresztény konzervatív értelmiségiek megvédjék a kormányt saját rossz döntésétől.”

Bencsik szerint különösen problematikus, hogy mindössze 24 órát kaptak az intézmények a rendelet véleményezésre.

„…egy egyetemmel, különösen húsba vágó kérdésekben nem szokás huszonnégy órás határidővel levelezni. Ez egyszerűen sértés, vagy ami még rosszabb, hatalmi arrogancia.”

A keresztény-konzervatív értékek mellett mindenkor bátran kiálló Bencsik emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a gendertudomány „nem az, amit felületes újságírók írnak róla. Nem túltolt feminizmus, nem a család szétverése, nem kisgyerekek nemváltásának támogatása, nem tetszés szerinti biológiai nemek konstruálása. Hanem annak vizsgálata, hogy a biológiai nem miként jelenik meg a társadalomban.”

A Magyar krónika főszerkesztője arra is felhívta a figyelmet, hogy a gendertudományokat világszerte kutatják és oktatják.

„Nonszensz, hogy a magyar tudományosság ne kapcsolódhassék be ebbe a folyamatba, a tudományos konferenciákon ne legyen jelen magyar kutató, a folyóiratokban ne jelenjék meg magyar szerző.”

Bencsik reménykedik abban, hogy a hír nem igaz, emellett azt is írja:

„Legyen genderszak, és mi, keresztény konzervatívok ütközzünk velük. Aki bízik a saját érvei erejében, az nem akarja betiltani az ellenfelét.”

Épp ezért arra kérte a kormányt, hogy ne akadályozza meg a társadalmi nemek mesterszak további működését,és bízzon a nemzeti keresztény konzervatív értelmiségben, hogy „megvédjük azokat az értékeket, amelyekkel azonosul.”

A teljes poszt itt olvasható:

Eközben nyilvános posztban osztotta meg a gondolatait az ügy kapcsán Pető Andrea, a CEU Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének professzora is, aki emlékeztet többek közt arra:

„A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés a hatályos előírásoknak megfelelően, a Magyar Akkreditációs Bizottság által előírt és felügyelt, a hazai és nemzetközi tudományos mércéknek megfelelő szaklétesítési eljárást követően 12 évvel ezelőtt került fel a felsőoktatási szakok jegyzékébe.”

A CEU-n 2008 óta több mint százharmincan végezték el az angol nyelvű képzést, a 2017-ben az ELTE-n indult magyar nyelvű képzésben pedig tízen tanulnak – emlékeztetett a professzor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy két évvel ezelőtt az EMMI egy felülvizsgálatot követően szintén megerősítette a Társadalmi nemek tanulmánya mesterszak tartalmát.

„Amennyiben a készülő rendelet figyelmen kívül hagyná az illetékes szakemberek értékelését (melyet az EMMI még két évvel ezelőtt is megerősített), az azt az üzenetet hordozná, hogy Magyarországon az ideológiai-politikai szempontok felülírják a tanszabadság elvét. A kormányrendelet tervezete felsőoktatásba rendeleti úton való durva beavatkozás, mely komoly elemzés és konzultáció nélkül megszüntetne egy egyetemi szakot s ez kihatással lehet a magyar egyetemekre, a felsőoktatás minőségbiztosítására és a felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is” – fogalmazott Pető Andrea.

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI