Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump 50 milliárdos veje úgy számolta, nem kell adót fizetnie, és úgy tűnik, nem is fizetett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány nappal azt követően, hogy kiderült, az Amerikai Egyesült Államok elnökének vagyona jórészt adóelkerülési trükkökből és csalások sorozatából származik, a New York Times által megszerzett dokumentumok arra is rámutattak, hogy a Fehér Ház vezető tanácsadója és Donald J. Trump veje nem, vagy alig fizetett adót az elmúlt évtizedben. No nem azért, mert Jared Kushnernek nem lett volna jövedelme: Ivanka Trump és férje milliárdokat fektetett ingatlanokba, értékpapírjaik sikeresek a tőzsdén, az elmúlt tíz évben megnégyszereződött a család vagyona.

A New York Times által megszerzett, Kushner együttműködésével a cég belső használatára készült dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Ivanka Trump és férjének családi vállalkozása 2009 és 2016 közt használt ki egy ingatlanbefektetők számára kedvező jogi lehetőséget. Az apósához hasonlóan ingatlanban utazó Kushner adóelkerülését egy olyan jogszabály tette lehetővé, amely az ingatlanbefektetőknek megengedi, hogy tulajdonaik értékét papíron csökkentsék, ezt pedig leírják az adójukból.

Kushner 2015-ben például 1.7 millió dollárt vett fel a cégből bérként és osztalékként, papíron azonban nagyrészt az ingatlanok értékének állítólagos (és többnyire nem tényleges) csökkenésének köszönhetően 8.3 milliós veszteséget is leírhatott, így megúszta az adózást az ekkoriban Trump elnöki kampányán is szorgoskodó vej.

Noha a dokumentumban szereplő számok azt nem árulják el, mennyi adót fizetett tényegesen Kushner, arról beszámolnak, hogy mennyi adóval tartozik, és mennyit fizetett be előre a vonatkozó évre. A szám általában nulla, ez pedig a New York Times által megkérdezett szakértők szerint arról árulkodik, hogy Kushner és Ivanka Trump cége vélhetően valóban nem is fizetett adót.

Kushner ügyvédjének szóvivője úgy reagált, hogy a Times birtokába jutott dokumentumok nem teljesek és jogsértő módon juthattak a lap birtokába.

Arra nem utalnak a jelek, hogy a családi vállalat megsértette volna a törvényt, Kushnerék története éppen arra jó példa, hogy az etikátlan gyarapodáshoz törvénysértésre nincs is szüksége a leggazdagabbaknak, ha a törvényeket eleve az ő érdekükben hozzák.

Ebben az esetben arról van szó, hogy a lakhatás szűkösségéből és az egyre gazdagabb gazdagok luxusigényeiből komoly profitot hajtó ingatlanmágnások nagyrészt maguk határozhatják meg, mennyit szeretnének adózni.

Ahogyan azt is jól mutatja Kushnerék példája, hogy az Egyesült Államokat vezető csoport (család) a hétköznapi emberekre vonatkozó szabályokat kikerülve jutott oda, ahova. Így megszerzett hatalmukat pedig arra használják, hogy magukat és a hozzájuk hasonlóakat még inkább kivételes helyzetbe hozzák, amit a Trump-adminisztráció által követett radikálisan gazdagpárti adópolitika is bizonyít. Amint arra a New York Times cikke is utal, Trump 2017-es adótörvényei éppen többek közt az ingatlanbefektetőknek kedveztek.

A Fehér Ház által közölt adatok szerint Ivanka Trump férjének 181 millió dolláros, vagyis több mint 50 milliárd forintos vagyona van, a házaspárnak a kormányzati munkákon túl csak tavaly 82 millió dolláros (23 millárd forint) bevétele volt.

Emlékezetes, hogy Donald Trump már megválasztása előtt világossá tette, nem fogja nyilvánosságra hozni adóbevallását.

(New York Times, Guardian; címoldali kép: U.S. Department of State)