Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb százmilliárd dollárral csökkentheti a leggazdagabbak adóját Trump

Ez a cikk több mint 5 éves.

A New York Times hétfői száma arról számolt be, hogy  a Trump-kormányzat olyan rendelet meghozását fontolgatja, amelynek segítségével lehetővé válna, hogy a tőkejövedelmek után fizetendő adóból leírható lehessen az infláció.

A napilap egy az amerikai szövetségi pénzügyminiszterrel, Steve Mnuchinnal készült interjút idézve közölte, a kormányzat tervei szerint meg lehetne változtatni az adóra vonatkozó szabályozásokban a „költség” fogalmát olyanformán, hogy az az infláció változását is követni tudja. Mnuchin azonban ehhez hozzátette, „még nem tudják pontosan megállapítani”, kiterjed-e a kormány jogköre ilyen intézkedésekre.

A tőkejövedelem-adót az Egyesült Államokban azután a jövedelem után kell fizetni, amely egy vagyontárgy megvásárlása és értékesítése közötti, pozitív különbözettel jut egy tulajdonos birtokába. Mértéke jelenleg 20%.

Az adó főleg Amerika leggazdagabb rétegét érinti, különösen úgy, hogy a központi bank, a Federal Reserve nemrég ismét alapkamat-emelésre kényszerült, így az infláció miatt még több folyhatna be a központi költségvetésbe. Trumpék tervezete azonban, a Times számításai szerint, újabb 100 milliárd dollárt hagyna a legfelső 1%-hoz tartozók számláin.

A lap érzékletesen szemlélteti is, mit jelentene az új szabályozás a gyakorlatban. Ha a nyolcvanas évek elején valaki például 100,000 dollárt fektetett és most a részvényeket eladva 1 millió dollárhoz jut, akkor az adóalapja 900,000 dollár.

Az új tervek szerint viszont, ha az adó inflációkövetővé válik, akkor az eredeti vételárat átváltanák mai dollár-árfolyamra, így az 300,000 lenne. Az adóalap így 200,000-el csökkenne, 700,000 dollárra, ami ebben az esetben 40,000 dollárt hagyna a kiemelt adózó zsebében, egyetlen tranzakció esetén.

Amennyiben a tervezetből bármi is megvalósul, a tervet szinte biztosan megtámadják a bíróságon. Trumpék azonban egyelőre rendelettel vinnék át a tőkejövedelem-adó tulajdonképpen szétverését az államigazgatáson.

Az intézkedésre azért lehet nagy szükségük, mert ez az adónem szinte az egyetlen, amely kimaradt Trump 2017 decemberében átvitt, nagy adócsökkentő reformjából, amely összesen 1,5 billió dollárral többet hagyott a legvagyonosabbaknál. Az ott visszavágott adónemekhez hasonlóan a tőkejövedelem-adót is túlnyomó részben a leggazdagabb amerikaiaknak kell fizetnie.

A republikánusok 2018 eleje óta, a középosztálynak juttatott rövidtávú adókedvezményekkel próbálják ezt a kolosszális mértékű vagyontranszfert eladhatóvá tenni szavazóiknak ,ezzel együtt felmérések szerint a Trump-kormányzat adópolitikája továbbra is nagyon népszerűtlen, noha a kormányzat más intézkedései már sokkal inkább megosztják az amerikai szavazókat az idei novemberi, kongresszusi választások előtt.

(Reuters, The New York Times // Címoldali kép: Gage Skidmore, Flickr)