Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy, Márki-Zay, Jávor, MSZP-s és momentumos politikus közösen hirdetett tüntetést az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Október 23-ra jelentettek be tüntetést ellenzéki politikusok és közéleti személyiségek. A tüntetés követelése az, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A magyar kormány mindeddig ellenállt annak, hogy a nemzetközi intézményhez csatlakozzon, ennek ugyanis az volna a következménye, hogy a kormánytól nem csak papíron, de gyakorlatban is független intézmény nyomozhatna és szükség esetén vádat emelhetne az EU-s költségvetéssel szemben elkövetett csalások és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények kapcsán.

Az ügyészséghez való csatlakozásért Hadházy Ákos kezdett aláírásgyűjtő akcióba szeptemberben.

A magyar kormány és Trócsányi igazságügyi miniszter pedig rendre kifejti, hogy az ország nem kíván csatlakozni.

A tüntetés facebook-oldalán a csatlakozók közt sokféle ellenzéki szereplőt találunk. Hadházy Ákos volt LMP-s társelnök és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mellett megtaláljuk Harangozó Tamás MSZP-s és Donáth Anna Júlia momentumos politikust, Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselőt, Dr. Lengyel Róbert független siófoki polgármestert, Tarnay Kristóf Ábelt a Szegedi Civil Háló képviseletében és Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikust.

Az esemény oldalán megjegyzik, hogy a tüntetésen Jeszenszky Géza, a rendszerváltást követő első MDF-kormány külügyminisztere tart majd beszédet, főszervezőként Horváth András és szervezete, a Korrupcióellenes Szövetség van megnevezve.

A tüntetésre október 23-án, 3 órától várják a résztvevőket a Bem József téren.