Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkra és akciókra is készül a tanárszakszervezet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Különböző figyelemfehívó akciókra, polgári perekre és a legvégső esetben sztrájkra készül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok nagyobb anyagi megbecsülése, és a közoktatásban egyre csak halmozódó, kifizetetlen túlórák rendezése érdekében – írja az Eduline.

A PDSZ egyrészt bírósági keresetek benyújtására bátorítja tagjait a túlórapénzek miatt a Klebelsberg Központ felé, ebben a szakszervezet tevékenyen részt is fog venni:

„az országos választmány tagjai közül többen, összehangoltan fogjuk benyújtani e tárgyban a 3 évre visszamenőleg megfogalmazott igényeinket”

– írták.

Ezenkívül a tanárok hamarosan aláírásgyűjtést is kezdeményeznek a kormánynak korábban benyújtott petíciójuk alapján, a tanárokat sújtó túlterheltség, a rögzített munkajogaik betartása és a túlórapénzek kifizetése, bérproblémák rendezése céljából.

Az aláírásokat négy követelésre várják, ezek pedig:

Állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát a közoktatási törvényben korábban rögzítettek szerint, de legfeljebb 22 tanórára!

A Munka törvénykönyve és egyéb jogszabályok alapján járó többletmunkát minden esetben fizessék ki a munkáltatók!

Legalább 50%-os illetményemeléssel rendezzék az oktatásban közalkalmazotti bértábla alapján besorolt munkavállalók bérét!

A pedagógusok illetményét meghatározó vetítési alap automatikusan kövesse a mindenkori minimálbért úgy, ahogy azt az eredeti jogszabály előírta.

A szakszervezet országos választmánya ezeken az eszközökön kívül, sikertelenség esetén, ma az általános sztrájk lehetőségét is felvetette. Mint írják, legvégső esetben a „polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak” és sztrájkot is szerveznek.

A PDSZ kiemelte, 3 éve húzódik a tanári túlórapénzek megnyugtató rendezésének ügye, erre azonban a tanár életpályamodell korábbi bevezetése alatt sem sikerült megnyugtató megoldást találni. Összességében megállapították azt is, hogy

„a pedagógusok munkaterhelése a 2011-es köznevelési törvény bevezetését követően átlépte azt a határt, amelyen túl már nagyon nehéz rekreációra képes, munkáját teljes értékűen ellátó munkaerőről beszélni […] az oktatásban dolgozók anyagi elismertségének hiánya pedig egyre nagyobb gátja az ágazatban végzett minőségi munkának, az utánpótlásban jelentkező gondok rendezésének”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig érdemben nem reagált a PDSZ követeléseire.

Címoldali kép: MTI, Szigetváry Zsolt
Címlapkép: Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sajtótájékoztatót tart az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) Oktatásért Felelõs Államtitkársága elõtt 2018. április 20-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt