Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Puzsér Róbert indul a főpolgármesterségért, és a Mércének azt is elmondta, mire készül

Ez a cikk több mint 5 éves.

Puzsér Róbert szerda este egy háttérbeszélgetésen bejelentette, független jelöltként elindul a főpolgármesteri posztért. Ezt csütörtök reggel a nagy nyilvánosság előtt is megtette saját YouTube-oldalán.

Puzsér egyetlen ötlet, a Sétáló Budapest köré szervezi majd a kampányát, és reméli, minél több párt, amely egyetért ezzel a programmal, támogatni fogja. De a filmkritikus leginkább az LMP támogatásában bízik.

Puzsér elmondta, nem ért a különböző szakpolitikákhoz, és nincsenek olyan ambíciói, hogy egy személyben ő oldja meg az olyan problémákat, mint a lakhatási válság  vagy a közlekedésszervezés. Ezeket a kérdéseket a maga köré gyűjtött szakpolitikusokra bízná – tervei szerint stábja tavasszal jelentkezik majd részletes programmal.

Puzsér programja jelenleg egyetlen pontot tartalmaz: a Sétáló Budapest koncepcióját. Ennek lényege, hogy

Budapest belvárosi részét – a Fővám tértől a Jászai Mari térig, a Budai Vártól az Erzsébet térig és a Kiskörút határolta területet, hozzácsapva a bulinegyedet – egy nagy sétálóövezetté alakítaná, ahonnan ki lenne tiltva minden autós forgalom, kizárólag gyalogos és kerékpáros közlekedők használhatnák.

Ugyanezt a koncepciót követné a külsőbb városrészek magjainak átalakításánál, ahol a helyi belvárosias részeken szintén sétálóövezeteket hozna létre, emellett

becsatolná a város keringésébe a Duna-partot, mely jelenleg méltatlanul elhanyagolt állapotban, városi autópályaként funkcionál.

Az érintett területeken nagyméretű zöldfelületeket hozna létre, a város ezen részeit átadva a lakóknak. Mint mondta,

„budapesti vagyok mióta élek, ez az otthonom. Ami azt jelenti, hogy kvázi úgy viszonyulok a városhoz, mint a lakásomhoz, csak egy nagyobb térben. Az ember igényes az otthonára, nem szereti, hogy ha mások rendezik be, és főleg nem szereti, ha mások dúlják fel.”

Puzsér úgy látja, hogy a nyugat-európai nagyvárosokkal ellentétben Budapestnek nincs koncepciója – vannak élhető és szép városrészek, ezeket azonban elszeparálják egymástól olyan zónák, melyek a piac érdekeinek megfelelően, a város lakóit figyelmen kívül hagyva fejlődtek.

Véleménye szerint a fővárosnak a dualizmus óta nincs koncepciója, és ez a rendszerváltás után sem változott. Míg Demszky Gábor két évtizeden keresztül arra építette politikáját, hogy folyamatosan megmenti Budapestet, anélkül, hogy a problémák gyökerét kezelte volna, Tarlós István sem volt sokkal jobb gazdája a városnak. Azon túl, hogy üzembiztosan tudja fenntartani működését, neki sincs határozott fejlesztési terve.

Tarlóst a hetvenes évek emberének tartja, aki a huszadik század második felének várostervezési koncepcióját tartja fenn: a robbanómotor uralmát, az üveg és a beton terjeszkedését, ahol csak lehet, egy rideg várost, ami nem a lakóiért van. Ezzel szemben

Puzsér az új évezred emberének tartja magát, és Budapest lakosait arról szeretné meggyőzni, hogy koncepciója segíthet a várost átbillenteni az ezredfordulón.

Puzsér nem politikusként tekint magára, és nem is tartja magát alkalmasnak politikusnak. Ahogy mondta, neki egy víziója van, amin nem kíván népszerűségétől függően változtatni: akár két ember szavaz a programjára, akár másfél millió. Ugyanígy nem fogja különböző választói csoportok kegyeit keresni, minden budapestinek ezt az egy ajánlatot tudja felmutatni. Abban az esetben, ha nem szerzi meg a budapestiek többségének támogatását, a következő választásokon újra fog próbálkozni ugyanezzel a programmal, amíg meg nem választják. Magyarán elképzelhető, hogy Puzsér Róbert évtizedeken keresztül Budapest meghatározó főpolgármester-jelöltje lesz.

Függetlenként Orbántól Gyurcsányig valamennyi politikai szereplő és párt, valamint városi civil szervezet támogatására számít és el is fogadja, amennyiben azok támogatják városfejlesztési elképzeléseit és programjukba emelik a Sétáló Budapest koncepcióját. Az MSZP-P szerdai sajtótájékoztatóin bejelentett előválasztásról szkeptikusan nyilatkozott, ha valóban megrendezik, akkor majd komolyabban foglalkozik a témával.

De mint zöldpárttal, az LMP-vel tud természetszerű együttműködést elképzelni.

A vonzalom nem egyoldalú

Minden jel szerint, nem csupán Puzsér Róbert tekint természetes szövetségesként az LMP-re, de az LMP, vagyis legalább annak egyes részei is erős potenciális jelöltként tekintenek Puzsérra. Kedd este az ATV stúdiójában Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője

olyan leírást adott a véleménye szerint ideális főpolgármester-jelöltről, mely erősen hasonlít Puzsér alakjára.

Ungár elmondta, szerinte a budapestieknek nem pártpolitikusra, hanem egy független jelöltre van szükségük, aki nem a hetvenes években ragadt, nem a vasbeton korszakát, hanem a „gyalogosok korszakát” hozza el a fővárosnak.

„Egy olyan ember kell, aki nem szokásos öltönyös politikus, aki nem azokat a már bukott, bevett ellenzéki formulákat nyomja, amik eddig nem vezettek sikerre, hanem radikális újítás kell ebben is” – jelentette ki.

Hasonlóan vélekedett az Ungár tulajdonában lévő Reflektor blog szerzője is egy keddi cikkben, amely szerint Puzsér egy olyan integráló személyiség, aki képes több választói réteget is megszólítani.

Ungár persze azt is hangsúlyozta, a párton belül még egyáltalán nem született döntés a főpolgármester-jelöltjük személyét illetően, ez hosszas egyeztetési folyamat után fog eldőlni. Más LMP-s forrásaink is megerősítették: döntés még egyáltalán nem született.

Ugyanakkor Gál József LMP-s képviselő szerdai sajtótájékoztatóján szintén erősen hasonló koncepciót fogalmazott meg Budapest jövőjével kapcsolatban, szintén utalva a hetvenes évekbeli helyett huszonegyedik századi megközelítés és a sétálóutcák, zöldítések fontosságára.

Hogy más pártokban mekkora fogadókészség lenne Puzsérra, az jelenleg még nem világos, az MSZP-s Molnár Zsolt az Azonnalinak azt nyilatkozta, ha elindulna az ellenzéki előválasztáson, és megnyerné azt, a szocialisták tiszteletben tartanák a választók akaratát.